Ώρα ανασχηματισμού: Σενάρια για τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Ποιοι κινδυνεύουν από… καραμπόλες

Ώρα ανασχηματισμού έχει σημάνει στο κυβερνητικό ρολόι αφού οι παραιτήσεις της Ράνιας Αντωνοπούλου και του Δημήτρη Παπαδημήτριου, λόγω της υπόθεσης με το επίδομα ενοικίου, έφεραν νωρίτερα το ανακάτεμα της τράπουλας που θα έκανε μέσα στο 2018 – σύμφωνα με εκτιμήσεις – ο Αλέξης Τσίπρας στο κυβερνητικό συμβούλιο.

Ήδη, έχουν χηρέψει τρεις θέσεις (συμπεριλαμβανομένης της παραίτησης του υφυπουργού Παιδείας, Κώστα Ζουράρι), ωστόσο ο ανασχηματισμός δεν θα αφορά μόνο την αναπλήρωση των κενών θέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη θέση του παραιτηθέντος υπουργού Οικονομίας  δεν αποκλείεται να δούμε εσωτερική μετακίνηση, δηλαδή να αναλάβει είτε ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης είτε ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας.

Και στο υπουργείο Εργασίας, δεν αποκλείεται να γίνει η κάλυψη της θέσης της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας εκ των έσω, δηλαδή από την ιεραρχία του υπουργείου. 

Εξάλλου, δεν αποκλείεται να δουν την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα είναι οι:

- Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου

- Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος αναρρώνει μάλιστα από πρόβλημα υγείας  

- Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής (περισσότερη πιθανή μοιάζει μια μετακίνηση παρά απομάκρυνση)

- Ο υπουργός Γεωργίας Ευάγγελος Αποστόλου

- Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου

- Η υφυπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

Κάποιοι βάζουν και θέμα Πάνου Καμμένου στον ανασχηματισμού. Προφανώς, αυτό θα γινόταν μόνο μετά από δική του επιθυμία καθώς οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα παραμένουν… μπετόν αρμέ.  Όπως λένε σε πηγαδάκια, δεν αποκλείεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να ζυγίσει το ενδεχόμενο να βρεθεί στη δύσκολη θέση να πρέπει να διαχειριστεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με μία συμφωνία που δεν ικανοποιεί τον ίδιο και τους ΑΝΕΛ. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε ενδεχομένως ο κ. Καμμένος να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε μετακίνηση του κ. Τόσκα σε άλλο υπουργείο, ενδεχομένως και στο Εθνικής Άμυνας) ή - αν μετακινηθεί ο κ. Κουρουμπλής - στο υπουργείο Ναυτιλίας, στο οποίο έχει θητεύσει και στο παρελθόν. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, μοιάζει αρκετά μακρινό ως σενάριο.

Ένα από τα νέα πρόσωπα που ακούγονται, πάντως, είναι και του Θανάση Παπαχριστόπουλου των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν την «μαχητική» στάση υπέρ των πεπραγμένων της κυβέρνησης και, εξάλλου, μετά την αποχώρηση του Κώστα Ζουράρι έχει… πειραχτεί η αναλογία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα.

Παράλληλα, βέβαιη θεωρούν πολλοί την είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα του Νίκου Ξυδάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανόν να τοποθετηθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς ο Δημήτρης Βίτσας φέρεται να είναι ο νούμερο 1 υποψήφιος για την αντικατάσταση του Δημήτρη Μουζάλα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top