Έρευνα: Οι δραστικές περικοπές των μισθών στην Ελλάδα δεν έφεραν μειώσεις στις τιμές

ΓΣΕΕ: Πως απέτυχε η εσωτερική υποτίμηση στα χρόνια των μνημονίων

Έρευνα: Πως απέτυχε η εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα

Την αποτυχία της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης παρουσιάζει ανάλυση του  Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ , με τίτλο «Κόστος εργασίας και περιθώρια κέρδους στα χρόνια των μνημονίων» που αναδεικνύει ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι πρόβλημα κερδοφορίας και όχι κόστους εργασίας.

Τι είναι η εσωτερική υποτίμηση
Όταν μια χώρα έχει δικό της νόμισμα, τότε μπορεί να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της με υποτίμηση ή διολίσθηση της ισοτιμίας του νομίσματος. Κάτι που γινόταν στην Ελλάδα αρκετά συχνά επί δραχμής. Καθότι το ευρώ είναι κοινό νόμισμα, η Ελλάδα δεν έχει δυνατότητα άσκησης νομισματικής πολιτικής, δηλαδή δεν υπάρχει πλέον το «όπλο» της υποτίμησης του νομίσματος. Έτσι, σε περιπτώσεις βαθιάς ύφεσης που τίθεται θέμα ανταγωνιστικότητας, όπως συνέβη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, εφαρμόζεται η – λεγόμενη – εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή η πτώση του εργατικού κόστους (μισθών) σε ολόκληρο το εύρος της οικονομίας και πτώση των τιμών.

Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι κατά τα έτη 2010-2016, ασκήθηκε στην Ελλάδα μια πολιτική εσωτερικής υποτίμησης (ή ανταγωνιστικού αποπληθωρισμού), της οποίας ο διακηρυγμένος στόχος ήταν η γενική μείωση των τιμών των εγχώριων αγαθών και υπηρεσιών έναντι των αντίστοιχων τιμών στις ανταγωνίστριες χώρες.

Η πολιτική αυτή κρίθηκε αναγκαία διότι η ελληνική οικονομία δεν διέθετε την ανταγωνιστικότητα που θα της επέτρεπε να διατηρεί ισοσκελισμένο εξωτερικό ισοζύγιο. Για να εκκινήσει και να επιταχυνθεί η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης, οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί επέβαλαν μια πρωτοφανή για περίοδο ειρήνης μείωση των μισθών ‒όχι μόνο των πραγματικών, αλλά και των ονομαστικών‒ είτε απευθείας με διοικητικά μέτρα είτε μέσω της παρατεταμένης και βαθιάς ύφεσης είτε με διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Παρά την άσκηση αυτής της πολιτικής, όμως, οι τιμές δεν μειώθηκαν, όπως προβλέπει η θεωρία της εσωτερικής υποτίμησης, ή μειώθηκαν σε μικρό μόνο βαθμό έναντι των δραματικών περικοπών των μισθών και του μοναδιαίου κόστους εργασίας, παρόλο που η ύφεση η οποία προκλήθηκε από την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης ήταν κατά πολύ βαθύτερη και πολύ μεγαλύτερη σε διάρκεια από όσο είχε αρχικά προβλεφθεί.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έρευνα

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top