Άναψε φωτιές στα Σκόπια η δήλωση του διαπραγματευτή τους για «μη αξιοπρεπή λύση»

Αντιπαράθεση στη γειτονική χώρα αλλά και μεταξύ κυβέρνησης-ΝΔ στην Αθήνα για τη διαδικασία

Με εμπόδια άρχισε η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο όνομα των Σκοπίων. Ο Σκοπιανός διαπραγματευτής Βάσκο Ναουμόφσκι δήλωσε στη Νέα Υόρκη ότι η λύση που προτείνει ο Νίμιτς είναι μακριά από το να είναι αξιοπρεπής.

«Η χώρα μας έχει όνομα. Αυτό είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας και το όνομα αυτό αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης σήμερα, το 2018, κανένας δεν μπορεί να αρνείται την ύπαρξη "μακεδονικού" λαού και "μακεδονικής" γλώσσας. Εκ μέρους του μεσολαβητή παρουσιάστηκαν ορισμένες ιδέες για τις οποίες νομίζω ότι βγαίνουν από αυτό πλαίσιο και απέχουν από μία αξιοπρεπή λύση» δήλωσε ο Σκοπιανός διαπραγματευτής.

Η δήλωση αυτή άναψε φωτιές στα Σκόπια. Η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της ουσιαστικά «άδειασε»  τον διαπραγματευτή που είχε τοποθετηθεί επί κυβερνήσεως Γκρούεφκσι:  «Η κυβέρνηση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» είναι δεσμευμένη να λύσει τη διαφορά με την Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της δημοκρατίας. Η εντύπωσή μας είναι ότι η ανανέωση της επικοινωνίας ανοίγει δρόμους για φιλική προσέγγιση και για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της γειτονικής  χώρας.    

ΝΙΜΙΤΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Νωρίτερα,  μετά την πρώτη συνάντηση με τον Έλληνα διαπραγματευτή,  πρέσβη επί τιμή  Ντίμη Βασιλάκη και τον Σκοπιανό Βάσκο Ναουμόφσκι ο Μάθιου Νίμτς είπε ότι θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές για το όνομα «Μακεδονία».

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό να περιμένει κάποιος ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να μην έχει το Μακεδονία με κάποια μορφή στο όνομά της» δήλωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής.

 5 ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΝΙΜΙΤΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάθιου Νίμιτς πρότεινε τα εξής 5 ονόματα: Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια.

Από τα Σκόπια όπου βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι είσοδος στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχει χωρίς λύση του προβλήματος του ονόματος. «Είχαμε πει ξεκάθαρα ότι για να είμαστε έτοιμοι να ανανεώσουμε την πρόσκλησή μας πρέπει να υπάρξει λύση στο ζήτημα του ονόματος» τόνισε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΘΙΓΟΥΝ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ - ΣΠΥΡΑΚΗ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε σήμερα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό, τι μπορεί για να βρεθεί λύση που δεν θίγει τα εθνικά συμφέροντα.

Για το ζήτημα μίλησε και η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χειρίζεται το κρίσιμο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ με όρους εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Όπως πρόσθεσε, σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών έπρεπε να γίνει στην αρχή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετάσχει μόνο αν υπάρξει «καθαρή και ενιαία θέση της κυβέρνησης», ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι χειρίζεται την υπόθεση με ανεύθυνο τρόπο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top