Σκιές στη συμφωνία από την «αναιμική» ανάπτυξη στο γ’ τρίμηνο

«Γκρίνια» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ΔΕΗ

Σκιές στην τεχνική συμφωνία, που επικυρώθηκε στο Eurogroup, έριξαν τα στοιχεία για την ανάπτυξη καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι υψηλές προσδοκίες της κυβέρνησης. 

Τα πρώτα στοιχεία από το μέτωπο του ΑΕΠ φέρνουν σύννεφα. 

Στο θεωρητικά «δυνατό» -λόγω Τουρισμού- τρίτο τρίμηνο, οι ρυθμοί ανάπτυξης έτρεξαν με μόλις 1,3%, καθώς η κατανάλωση ήταν μειωμένη κατά 1% και οι επενδύσεις κατά 8,5% σε σχέση με πέρσι.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης στο εννεάμηνο διαμορφώνεται στο 1,1%, άρα για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος του 1,6%, στο τελευταίο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ πρέπει να αυξηθεί κατά 3,1%, δηλαδή να πιάσει επιδόσεις ανάλογες με αυτές πριν από την κρίση! 

Καλά είναι τα νέα που ήρθαν από τον ESM, καθώς τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους, εκτιμάται ότι θα το μειώσουν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τους αρχικούς υπολογισμούς. Ικανοποίηση προκάλεσε στην Αθήνα και η εκλογή του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Μάριο Σεντένο στη θέση του προέδρου του Eurogroup, καθώς η «φωνή» του θεωρητικά θα είναι πιο «φιλική» από εκείνη του Γ. Ντάισελμπλουμ

Ο Ολλανδός αποχαιρετώντας έριξε, πάντως, το τελευταίο του φαρμάκι, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη δικαστική περιπέτεια των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. 

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εντείνεται, πάντως, η γκρίνια για το τίμημα της συμφωνίας. 

Τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης όσο και ο Νίκος Φίλης έριξαν καρφιά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το θέμα της ΔΕΗ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top