Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Πως θα γίνεται η διαδικασία - Οι όροι και οι προϋποθέσεις (βήμα-βήμα)

Σε πρώτη φάση θα διεξάγονται μια φορά την εβδομάδα

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Πως θα γίνεται η διαδικασία

Μια φορά την εβδομάδα (ο στόχος στο μέλλον είναι να διεξάγονται τρεις) θα διεξάγονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι ξεκινούν σήμερα.

Στην πρώτη φάση οι πλειστηριασμοί θα αφορούν ακίνητα μεγάλης αξίας ενώ μέχρι το τέλος του 2018 η φιλοδοξία είναι να έχουν γίνει 20.000 πλειστηριασμοί.

Πως θα γίνεται η διαδικασία

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν θα πρέπει να καταθέσουν τη σχετική εγγυητική επιστολή 2 εργάσιμες μέρες πριν τη διενέργεια του πλειστηριασμού (εν προκειμένω έως τη Δευτέρα).

Η διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού θα διαρκεί για τέσσερις ώρες και θα διαξάγεται από τις 10:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι ή από τις 14:00 το μεσημέρι έως τις 18:00 το απόγευμα.

Διαβάστε ακόμη: Ο κύβος ερρίφθη! Ξεκινούν σήμερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – Στο σφυρί 18 ακίνητα

Η διάρκεια δύναται να παραταθεί για έως και 2 ώρες, καθώς για κάθε προσφορά που υποβάλλεται κατά το τελευταίο λεπτό της διαδικασίας, δίδεται νέα αυτόματη παράταση πέντε (5) λεπτών με ανώτατο όριο τις 2 ώρες.

Μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής των πλειοδοτικών προσφορών ανακοινώνεται το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων. Όσοι έχουν λάβει μέρος στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ενημερώνονται αμελλητί για το αποτέλεσμα του.

Ο υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού συντάσσει τη σχετική έκθεση κατακυρώνοντας τα πράγματα στον πλειοδότη.

Η διορία για να καταβληθεί το αντίτιμο

Ο υπερθεματιστής, στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό κινητών περιουσιακών στοιχείων, έχει υποχρέωση να καταβάλει στον ειδικό τραπεζικό επαγγελματικό λογαριασμό του υπαλλήλου του πλειστηριασμού το πλειστηρίασμα το αργότερο την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό.

Με την καταβολή του πλειστηριάσματος, το κατακυρωμένο πράγμα παραδίδεται στον υπερθεματιστή. Ο υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού οφείλει, το αργότερο την πέμπτη εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό, να καταθέσει το πλειστηρίασμα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Για ακίνητα περιουσιακά στοιχεία ο υπερθεματιστής έχει υποχρέωση να καταβάλει στον ειδικό τραπεζικό επαγγελματικό λογαριασμό του υπαλλήλου του πλειστηριασμού το πλειστηρίασμα το αργότερο τη δέκατη εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό.

Με τη σειρά του ο υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού οφείλει, το αργότερο τη δωδέκατη εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό, να καταθέσει το πλειστηρίασμα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η διάταξη ορίζει ότι η κατάθεση του πλειστηριάσματος είναι ακατάσχετη, δεν εμπίπτει στην πτωχευτική περιουσία και δεν υπόκειται στις δεσμεύσεις που επιβάλλει το Δημόσιο για τη διασφάλιση των συμφερόντων του.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top