Συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ: Γιατί η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα - Η παρακαταθήκη του Καραμανλή

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτου, ιδρυτικός εταίρος του ΚΕΔΙΣΑ, βλέπει «πίσω» από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ - Πρώτη ανάρτηση 14:41

Συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ: Γιατί η συγκυρία είναι ευνοϊκή

Η οικονομία, η ενέργεια, οι περιφερειακές εξελίξεις και η ασφάλεια είναι τα θέματα στα οποία αναμένεται να εστιάσουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Το τετ-α-τετ των δύο ηγετών θα γίνει στις 19.00 με άπαντες να κάνουν λόγο για ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη χώρα μας συγκυρία, δεδομένης και της επιδείνωσης των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

Γιατί η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού τη δεδομένη χρονική περίοδο στην Ουάσινγκτον δεικνύει ότι η Ελλάδα καθίσταται πολύτιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ και ενδεχομένως να επιχειρηθεί η σταδιακή αντικατάσταση της Τουρκίας από την Ελλάδα σε πυλώνα της αρχιτεκτονικής ασφαλείας του ΝΑΤΟ στην περιοχή», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτου, Ιδρυτικός Εταίρος και μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ).

Διαβάστε ακόμη: To flashback των επισκέψεων των Ελλήνων πρωθυπουργών στον Λευκό Οίκο - Όταν η Αμαλία Μεγαπάνου - Καραμανλή μάγεψε τις ΗΠΑ

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η Ελλάδα έχει μπροστά της την ευκαιρία να ενισχύσει εξαιρετικά τη γεωπολιτική και γεωοικονομική θέση της μέσω των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, δεδομένης της προβληματικής θέσης της Τουρκίας με τη Δύση, της παραμονής του συστήματος Ερντογάν στην εξουσία στη μετά το πραξικόπημα εποχή, καθώς και της διαπεριφερειακής αστάθειας που ακολούθησε της «Αραβικής Άνοιξης».

Η στρατηγική κληρονομιά του Κώστα Καραμανλή

Ο υποψήφιος διδάκτωρ Στρατηγικών Σπουδών, μιλώντας ευρύτερα για την εξωτερική πολιτική επί ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για στρατηγική κληρονομιά από την περίοδο 2004-2009 και τις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή και για διπλωματία πολλαπλής δικτύωσης με εξισορρόπηση μεταξύ του ανταγωνισμού Δύσης και Ανατολής: «Ο τότε πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών προέβησαν σε στρατηγικές επιλογές ενίσχυσης της θέσης της χώρας στη διαπεριφέρειά της και υπερασπίσθηκαν τα εθνικά συμφέροντα με μακροσκοπικό στρατηγικό ορίζοντα. Παραδόξως, τη στρατηγική αυτή κληρονομιά φαίνεται πως αξιοποιεί ως επί το πλείστον ο υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε μία πορεία, την οποία δεν θα φανταζόταν ούτε στα πιο τρελά του όνειρα, τουλάχιστον στα νεανικά του χρόνια, καθώς και όσο ήταν αρχηγός ενός κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Η σημερινή ελληνική εξωτερική πολιτική έχει κατορθώσει να εμφανίζεται ως ζευκτικός δρων μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ευρισκόμενος ταυτοχρόνως σε στενό εναγκαλισμό με τη Μόσχα».

Διαβάστε επίσης: Στον φημισμένο ξενώνα Blair House του Λευκού Οίκου θα μείνει ο Τσίπρας

 

Του Πέτρου Κατσαβριά

pkatsavrias@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top