Πώς μπορείτε να χάσετε μέρος της σύνταξής σας... μόνο και μόνο από μια μέρα διαφορά στην υποβολή της αίτησης

Ασφαλισμένη απευθύνθηκε στο Συνήγορο του Πολίτη

Μειωμένη σύνταξη από μια μέρα διαφορά στην αίτηση

Ασφαλισμένη που θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα  ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου, υποστηρίζοντας ότι ο ασφαλιστικός της φορέας υπολόγισε λάθος το ποσό της σύνταξης της, ζημιώνοντάς την. Η εν λόγω ασφαλισμένη, υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης στις 30 Ιουνίου 2015, ημερομηνία που συνέπιπτε µε την τελευταία ηµέρα της ως εργαζόμενη.

Όµως, µε απόφαση διευθυντή του αρµόδιου υποκαταστήματος  τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, η αίτηση συνταξιοδότησης θεωρήθηκε ως πλασµατικά υποβληθείσα την 1η Ιουλίου 2015, δηλαδή την επόµενη ημέρα, της διακοπής της εργασίας της και έτσι η υποψήφια συνταξιούχος υπήχθη στις διατάξεις του νέου νόμου. Κατ’ επέκταση της χορηγήθηκε σύνταξη πολύ μικρότερη από αυτή που θα της χορηγείτο, εάν η ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης συνέπιπτε µε την πραγματική ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη µε πόρισµα που απηύθυνε στο υποκατάστηµα τόνισε ότι ως ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης και κατά συνέπεια, ως ηµεροµηνία έναρξης συνταξιοδότησης, θα πρέπει να θεωρηθεί η 30η Ιουνίου 2015, η ημερομηνία που πράγματι, (και όχι πλασµατικά), κατατέθηκε η αίτηση.

Απλώς η χορήγηση της σύνταξης θα πρέπει, σύµφωνα µε τις υφιστάµενες διατάξεις για τους εργαζόµενους συνταξιούχους οι οποίοι δεν έχουν συµπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, να ανασταλεί για µία ηµέρα (30 Ιουνίου 2015) επειδή την ηµέρα αυτή η γυναίκα εργαζόταν.

Τελικά το πόρισµα του Συνηγόρου έγινε δεκτό στο σύνολό του, εκδόθηκε αναθεωρητική απόφαση µε την ορθή ηµεροµηνία έναρξης συνταξιοδότησης και χορηγήθηκε στην ασφαλισµένη το νόµιµο ποσό σύνταξης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top