Άβυσσος χωρίζει τις προβλέψεις Ευρωπαίων και ΔΝΤ

Επιμένει το Ταμείο για την «μαύρη τρύπα» 2,2%, παρά το ότι οι έως τώρα υπολογισμοί του δεν έχουν επιβεβαιωθεί

Άβυσσος συνεχίζει να χωρίσει τις προβλέψεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για το πλεόνασμα της επόμενης, τελευταίας μνημονιακής χρονιάς. Ενώ οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες πιστεύουν ότι τα έως τώρα μέτρα είναι αρκετά για να πιάσουμε το στόχο, δηλαδή πλεόνασμα 3,5%, η oμάδα του Πόουλ Τόμσεν επιμένει ότι δεν θα φτάσουμε πέρα από το 2,2%. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Απόκλιση 2,4 δις.  ευρώ, που μοιραία ανατροφοδοτεί τη συζήτηση για το αν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για το 2018.

Το Ταμείο θα έχει άλλωστε αποφασιστικό ρόλο για το αν θα πρέπει να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Τριβές προκαλούν και οι συντηρητικές εκτιμήσεις του Ταμείου για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, από το 2019 και μετά, αφού προβλέπει προσγείωση των ρυθμών ανάπτυξης στο 1% κι αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες άρα και ανάγκη πιο τολμηρών παρεμβάσεων για το χρέος, από αυτές που έχουν αποφασίσει οι Ευρωπαίοι.

Δεν πρέπει, πάντως, να ξεχνάει κανείς ότι το Ταμείο έχει πολλές εσφαλμένες εκτιμήσεις, όπως αυτή για το περσινό πλεόνασμα, το οποίο ακόμα και το Φεβρουάριο του 2017 επέμενε ότι θα είναι 0,7%, ενώ το δημοσιονομικό αποτέλεσμα ήταν 4,2%. Μια ακόμα κραυγαλέα αστοχία του ήταν στην αρχή του πρώτου Μνηνονίου, όταν τον  Σεπτέμβριο του 2010 προέβλεπε ύφεση μόλις 2,6% για το 2011, αναθεώρησε στη συνέχεια στο 6% αλλά τελικά κι αυτό αποδείχθηκε αισιόδοξο, καθώς ο δείκτης έφτασε στο - 9,1%.

Δείτε στο video το ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα.    

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top