Spiegel: Η Fraport θα ζητήσει αποζημίωση 70 εκατ.ευρώ από την Ελλάδα για σοβαρές ελλείψεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει ότι η εταιρία μπορεί να ενεργοποιήσει την ειδική ρήτρα - Νέα ενημέρωση 12:35

Spiegel: Η Fraport θα ζητήσει αποζημίωση 70 εκατ.ευρώ από την Ελλάδα για σοβαρές ελλείψεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Τη δυσαρέσκεια της για την κατάσταση που επικρατεί στα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια αναμένεται να εκφράσει η Fraport ζητώντας αποζημίωση από την Ελλάδα, σύμφωνα με το Spiegel.

H εταιρία αγόρασε τον περασμένο Απρίλιο, 14 περιφερειακούς αερολιμένες (Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος, Άκτιο, Καβάλα, Ρόδος, Κω, Σάμος, Μυτιλήνη, Μύκονος, Σαντορίνη, Σκιάθο). Όμως σε αυτοψία που έγινε από ειδικό εμπειρογνώμονα, εντοπίστηκαν κακοτεχνίες όπως χιλιάδες καμένες λάμπες, σπασμένες πόρτες αλλά και πυροσβεστήρες που είτε απουσιάζουν είτε δεν λειτουργούν.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Spiegel, η Fraport προτίθεται να ζητήσει αποζημίωση ύψους 70 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, λόγω των ελλείψεων - σοβαρών -όπως καταγγέλλει η εταιρεία- στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία της παραχωρήθηκαν αντί 1,2 δισ. ευρώ.

To Spiegel παρατηρεί μάλιστα πως το ποσό των 70 εκατ. που προτίθεται να ζητήσει ως αποζημίωση, υπερβαίνει κατά πολύ εκείνο που έλαβε η Αθήνα για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie (45 εκατ. ευρώ), αλλά και τα κονδύλια που επιθυμεί η κυβέρνηση να εξοικονομήσει το 2018, για να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης σε οικογένειες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας (30 εκατ. ευρώ).

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ορισμένα από τα αεροδρόμια βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτήν που ανέμενε η εταιρεία, με τη σύμβαση παραχώρησης να προβλέπει πως η Fraport μπορεί να ζητήσει αποζημίωση για τις ελλείψεις.

Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει την ενεργοποίηση ειδικής ρήτρας σε περίπτωση που η αξία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ως περιουσιακών στοιχείων, έχει υποβαθμιστεί σημαντικά την στιγμή της ανάληψής τους σε σχέση με την ημερομηνία υποβολής οικονομικής προσφοράς.  

Σπίρτζης: «Είμαστε στην απόλυτη γραμμή της υπεράσπισης των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου»

Ο υπουργός Μεταφορών, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του «Spiegel» για τις απαιτήσεις της Fraport στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, είπε στα Παραπολιτικά 90,1 FM, «είμαστε στην απόλυτη γραμμή της υπεράσπισης των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οποιοσδήποτε έρχεται σε συναλλαγή με το ελληνικό δημόσιο μπορεί να διεκδικήσει αυτά που πιστεύει ότι μπορεί να διεκδικήσει».

Ο Χρήστος Σπίρτζης είπε επίσης πως η Fraport δεν έχει πληρώσει ακόμα το τίμημα του 1 δισ. ευρώ για τα αεροδρόμια, λέγοντας πως «έτσι ορίζει η σύμβαση που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτή η σύμβαση ήταν έτοιμη όταν αναλάβαμε, είχε 2-3 όρους πολύ δυσμενέστερους από αυτούς τους σημερινούς».

Πιτσιόρλας: «Εάν η Fraport μπορέσει να τεκμηριώσει πρόβλημα τότε η ελληνική πλευρά θα πρέπει να τιμήσει τη σύμβαση και να αναλάβει τις οικονομικές ευθύνες της»

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας αναφερόμενος στην αποζημίωση 70 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται ζητά η Fraport για προβλήματα στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, είπε ότι εάν η Fraport μπορέσει να τεκμηριώσει πρόβλημα τότε η ελληνική πλευρά θα πρέπει να τιμήσει τη σύμβαση και να αναλάβει τις οικονομικές ευθύνες της, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Δεν μίλησε για συγκεκριμένα ποσό, όμως σημείωσε ότι το αίτημα της Fraport εξετάζεται από επιτροπή επίλυσης τεχνικών διαφορών. Τόνισε ότι τέτοια τεχνικά προβλήματα παρουσιάζονται συχνά σε πολλές συμβάσεις.

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας πρόσθεσε ότι όπως η Αθήνα περιμένει από την εταιρεία να καταβάλλει το ετήσιο ενοίκιο για τα περιφερειακά αεροδρόμια έτσι και η ελληνική πλευρά σέβεται τις δεσμεύσεις της.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top