Την ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για το γεγονός ότι οι εταίροι της Κύπρου στην ΕΕ συντάσσονται με την κυπριακή θέση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, μετά την τοποθέτηση του Προέδρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετέφερε πριν από λίγο στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, διψήφιος αριθμός κρατών μελών, συμμετείχε στη συζήτηση για το κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις και είναι κοινή η προσέγγιση ότι εν έτη 2017 δεν μπορούμε να μιλάμε για εγγυήσεις σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

Ο Εκπρόσωπος ενημέρωσε τον Τύπο και την ενδιαφέρουσα -όπως την χαρακτήρισε- συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, με την οποία υπάρχει μερική έστω προσέγγιση σε μερικά από τα θέματα που θίγονται στο έγγραφο Είντε.

Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος δήλωσε πως «ολοκληρώθηκε πριν από λίγο μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό, αντιλαμβάνεστε ότι εκείνο που κυριάρχησε των συζητήσεων είναι  η επερχόμενη διάσκεψη για την Κύπρο».

Όπως ανέφερε «ήταν κοινή η πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα στη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι εκείνα που θα δείξουν αν μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα από την παρούσα διαδικασία».

Σημείωσε δε ότι «από εκεί και πέρα έγινε ανταλλαγή συγκεκριμένων απόψεων επί του περιεχομένου του προσχεδίου που έχει υποβληθεί από πλευράς του κυρίου Έιντε».

«Να σας αναφέρω ότι αργά χθες το βράδυ εστάλησαν οι θέσεις της δικής μας πλευράς», συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος και τόνισε ότι «είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι υπάρχουν κοινές αν θέλετε τοποθετήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση σε κάποια σημεία που αναφέρονται στο προσχέδιο που έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «από εκεί και πέρα συζητήθηκε το θέμα της Τουρκίας, η εσωτερική κατάσταση καθώς επίσης και οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ενώ τέλος έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις συζητήσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Υπάρχουν και κάποια θέματα που αγγίζουν τις διμερείς μας σχέσεις που συζητήθηκαν ανάμεσα στον Πρόεδρο και τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά πως θέλει να εκφράσει «την ικανοποίηση του Προέδρου για το γεγονός ότι χθες το βράδυ στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Κυπριακού, της ενημέρωσης που έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τη συζήτησης για την Τουρκία, που έγινε μετά από πρωτοβουλία κάποιων εκ των κρατών μελών, υπήρχε συμμετοχή διψήφιου αριθμού αρχηγών κυβερνήσεων και η κοινή προσέγγιση όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε εν έτη 2017 να μιλάμε για εγγυήσεις σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ».

«Είναι την ίδια στιγμή κοινή η πεποίθηση ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις για να μπορεί να προχωρήσει αυτή η σχέση Βρυξελλών - Τουρκίας θα πρέπει πάνω από όλα η Τουρκία να εργαστεί πολύ συγκεκριμένα για την επίλυση του Κυπριακού» κατέληξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Tags: