Κοτζιάς: Να ενταχθεί η FYROM στο ΝΑΤΟ αλλά αφού επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας

«Θα δουλέψουμε για να γίνουμε καλύτερος γείτονας» δήλωσε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ στη συνάντηση - Πρώτη ανάρτηση 16:48

«Είμαστε ανοιχτοί  να μπουν (Σ.Σ. οι της FYROM) σε διεθνεiς οργανισμούς αρκεί να λυθεί το θέμα της ονομασίας» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την συνάντηση  που είχε σήμερα με τον ομόλογό του της γειτονικής χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από δύο ώρες και  χαρακτηρίστηκε και από τους δύο υπουργούς ως μια πολύ καλή αρχή, μέσα σε καλή ατμόσφαιρα και με καλή διάθεση  για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κρατών.

«Θα δουλέψουμε για να γίνουμε καλύτερος γείτονας» τόνισε χαρακτηριστικά στις  δηλώσεις του ο Ντιμιτρόφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η χώρα του επιζητά την βοήθεια της Ελλάδας (για την ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς).

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι  θα κάνει η χώρα του με τα αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου και τις ονομασίες που έχει δώσει σε  πλατείες, ανέφερε:

«Το θέμα αγαλμάτων – ονομάτων δεν εχει μεγάλη σημασία για μένα, εχει ζημιώσει τις σχέσεις μας, κάποιοι το εκμεταλλεύτηκαν, οι οποίοι δεν θέλουν πρόοδο των σχέσεών μας.  Ωστόσο,  όταν συναντάς για πρώτη φορά κάποιον δεν πας να χορέψεις μαζί του. Θα το δούμε στο μέλλον» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM.  

Σκοπιανός δημοσιογράφος πάντως, απευθυνόμενος στον κ. Κοτζιά, υποστήριξε ότι ήταν   εχθρική ενέργεια η απόφαση της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και τον ρώτησε «τι θα κάνετε γι’ αυτό;», για να απαντήσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ:   

«Κάποιες χώρες μας καλούν να κάνουμε πίσω χωρίς να κάνουν κάτι οι ίδιες, αν και θέλουν κάτι πιο πολυ απο εμάς. Δεν φταίει το Βουκουρέστι για την κρίση στα Σκόπια,  αλλά στο ότι η κυβέρνησή τους  τότε δεν συμβιβαζόταν. Θέλουμε να βρούμε λύση συμβιβαστική για να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Ο κ. Κοτζιάς συμπλήρωσε ότι δεν βλέπει «οργανωμένες εχθρικές ενέργειες»  από την μία χώρα προς την άλλη, παρά μόνο «μεμονωμένα περιστατικά». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top