Αχτσιόγλου: Μόνο… μία στις τρεις συντάξεις θα μειωθεί!

Τι δήλωσε για τα εργασιακά και την υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς

Αχτσιόγλου: Μόνο… μία στις τρεις συντάξεις θα μειωθεί!

«Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει μόνο εφόσον έχουν προηγηθεί τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και θα επηρεάσει μόνο 30% των συνταξιούχων, δηλαδή το 1/3» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σχετικά με την μείωση των συντάξεων, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»!       

Η ίδια υποστήριξε ότι  με τον καθορισμό ανώτατου ορίου απομείωσης της προσωπικής διαφοράς θα αποφευχθούν μεγάλες μεταβολές στις συντάξεις μετά την εφαρμογή των μέτρων και ότι «διαπραγματευόμαστε να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας των συντάξεων και ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για να μην υπάρξουν μεγάλες μεταβολές».

Όπως διευκρίνισε πάντως  η υπουργός Εργασίας, ουσιαστικά στις χαμηλές συντάξεις δεν θα υπάρξουν προσωπικές διαφορές, καθώς αυτές εμφανίζονται κυρίως στις υψηλές συντάξεις, ενώ ισχυρίσθηκε ότι η μέση σύνταξη του ΙΚΑ δεν πρόκειται να θιγεί.

Για την συμφωνία με τους δανειστές ανέφερε ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2018,  θα είναι συνολική και θα ορίζει όχι μόνο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις εντός προγράμματος για το 2019 και για το 2020, τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα και τα πρωτογενή πλεονάσματα.  

Για την καθιέρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας,  για την οποία ξέσπασε διαμάχη με τα συνδικάτα, ανέφερε ότι «έγινε και για συμβολικό και για ουσιαστικό λόγο. Ο συμβολικός λόγος, είναι για να τιμήσουμε τους αγώνες της εργατικής τάξης που διεκδικεί αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες και ο ουσιαστικός λόγος είναι για να αναδείξουμε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει μέσω της υποτίμησης της εργασίας».

 Σχετικά με τα εργασιακά, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε:  «Θα νομοθετήσουμε άμεσα την επαναφορά της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, τα οποία θα εφαρμοστούν από 1/9/18», τόνισε η υπουργός Εργασίας. Όπως επισήμανε ότι «ενώ το ΔΝΤ ζητούσε διπλασιασμό του ορίου ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, εμείς καταφέραμε να μην υπάρξει αύξηση αυτού του ορίου».

Για τον συνδικαλιστικό νόμο, η κ. Αχτσιόγλου, δήλωσε ότι «ενώ το ΔΝΤ ζητούσε την επαναφορά της ανταπεργίας (lock out), εμείς καταφέραμε να αποκρούσουμε αυτή την απαίτηση. Ουσιαστικά, η συμφωνία αναχαιτίζει σε μεγάλο βαθμό την απορρύθμιση στην αγορά εργασίας και θα επαναφέρει μια θεσμική κανονικότητα από τον Σεπτέμβρη του 2018».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top