Το διάστημα 21-23 Απριλίου θα κριθούν όλα για την Ελλάδα! Ο ρόλος της Λαγκάρντ

Η διευθύντρια του ΔΝΤ αναζητά τον συμβιβασμό ανάμεσα σε Βερολίνο και Αθήνα

Λαγκάρντ χρέος

Τον συμβιβασμό που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αναζητήσουν η Κριστίν Λαγκάρντ και οι Ευρωπαίοι εταίροι στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα διεξαχθεί στο διάστημα 21-23 Απριλίου.  

Οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους που ζήτησε η κα Λαγκάρντ προκαταβολικά σε ομιλία της στο Ινστιτούτο των Βρυξελλών την περασμένη Τετάρτη, λογικά θα πρέπει να έχουν δοθεί μέχρι την εαρινή σύνοδο του Ταμείου.  Αν πραγματική συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα υπάρξει χρόνος για πλήρη συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Μαΐου, που θα περιλαμβάνει το κλείσιμο της αξιολόγησης, τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους και το χρέος. Κομβικό σημείο στο καλό σενάριο, όπως αναφέρει η Real News, θα είναι και η ανακοίνωση των οριστικών στοιχείων της Eurostat στις 21 Απριλίου για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του 2016, που αναμένεται να επιτρέψει στο ΔΝΤ να διορθώσει τις εκτιμήσεις του και να πλησιάσει τις ελαστικότερες προσεγγίσεις του Βερολίνου. 

Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον θα βρίσκονται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Οικονομικών Ε.Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Α.Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης.  Αν και ακόμη το πρόγραμμα του κ.Τσακαλώτου δεν έχει οριστικοποιηθεί, θα περιλαμβάνει μια συνάντηση με την σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, Κ.Λαγκάρντ, ενώ δεν αποκλείεται να δει και τους υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ και της Γερμανίας 

Από την πλευρά της η Αθήνα, προσδοκά πάντως μια σημαντική παρέμβαση των ΗΠΑ στο προσεχές μέλλον, δεδομένου ότι και η κυβέρνηση Τραμπ αναγνωρίζει τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και την προσφορά της στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Η Αθήνα στοχεύει στη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για μετά το 2023 στα επίπεδα του 10-15% του ΑΕΠ και στα επίπεδα του 20% του ΑΕΠ από το 2040 έως και το 2060 αλλά ο κύριος Β.Σόιμπλε είναι αντίθετος σε ενδεχόμενο «πάγωμα» ως το 2040 των επιτοκίων που καταβάλλει η Ελλάδα για την αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει, καθώς εκτιμά ότι αυτό ενδέχεται να στοιχίσει στους δανειστές περί τα 120 δις ευρώ.

Η κυρία Λαγκάρντ πάντως στο θέμα του χρέους φαίνεται να συμβαδίζει με την ελληνική πλευρά, σε αντίθεση με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π.Τόμσεν που στέλνει άλλα μηνύματα

Αν τώρα υπάρξει εμπλοκή, το ΔΝΤ δεν πειστεί και η Ελλάδα δεν ψηφίσει τα μέτρα, τότε δεν αποκλείεται να αναβληθεί η λήψη της απόφασης για συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι την επόμενη αξιολόγηση, ώστε να μην επηρεαστούν οι πληρωμές στην ΕΚΤ και ο προεκλογικός αγώνας της Γερμανίας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top