Δραματική έκκληση για τη Ενότητα της ΕΕ, απηύθυναν από την Σύνοδο της Ρώμης ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Ζοζέφ Μουσκάτ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ.

"Είναι εύκολο να παίρνουμε την Ευρώπη για δεδομένη", είπε ο Ζ.Μουσκάτ. "Πολύς πόνος ξεκίνησε από κοντόφθαλμες αποφάσεις και τον οικονομικό προστατευτισμό", σημείωσε και τόνισε πως "ότι στροφή και να πάρουμε τώρα, αριστερή ή δεξιά θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο μέλλον της ΕΕ".

Κάλεσε δε τους 27 να εμβαθύνουν την Ένωση: "το να μην κάνουμε τίποτα δεν είναι επιλογή, εκτός αν θέλουμε να μείνουμε στην ιστορία ως αυτοί που αντιλήφθηκαν την κατάσταση".

"Η αρχή της αλληλεγγύης είναι δεδομένη στην Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ δεν είναι αλά κάρτ όλοι την χρειαστήκαμε ή θα την χρειαστούμε και δε γίνεται μόνο να τη ζητάμε και να μην τη δίνουμε", εξήγησε.

"Οι ανησυχίες των πολιτών προέρχονται από το γεγονός ότι η κοινωνική πρόοδος που επιτεύχθηκε δείχνει να υπαναχωρεί", είπε και σημείωσε ότι "η επιτυχία μας εδράζεται στην ικανότητα να φέρουμε αποτελέσματα και στο θέμα της κοινωνικής διάστασης".

Γεμάτη προσωπικές αναφορές, ήταν η ομιλία του Ντ.Τουσκ."Έχω την ίδια ηλικία με την ΕΕ", είπε ο Πρόεδρος, "ο τόπος γέννησης είναι πιο σημαντικός από την ημερομηνία", σημείωσε και εξήγησε ότι γεννήθηκε στο Γκντανσκ, στο οποίο για αιώνες κατοικούταν από Γερμανούς, Γάλλους Πολωνούς και Εβραίους. "Ο Χίτλερ και ο Στάλιν κατέστρεψαν την πατρίδα μου", τόνισε. "Το 1980, την χρονιά μετά τις πρώτες εκλογές για το ΕΚ, στην χώρα μου γεννήθηκε το κίνημα της αλληλεγγύης", είπε. "΄Ημουν με του εργάτες του Γκντασκ που φώναξαν ενάντια στο κομμουνιστικό καθεστώς ...κοιτάξαμε στη Δύση, εκεί ήταν το μέλλον που ονειρευόμασταν".

Μνημόνευσε δε το 1987 και την κοινή ευρωπαϊκή πράξη, "τότε ετοιμαζόμασταν για την τελική μάχη, η αλληλεγγύη νίκησε και ο δρόμος για τη Ευρώπη άνοιξε".

"Τα ενθυμούμαι αυτά για να εξηγήσω ότι για εκατομμύρια  η ΕΕ δεν είναι σλόγκανς και διαδικασίες αλλά η εγγύηση ότι η αξιοπρέπεια η ελευθερία και ανεξαρτησία δεν θα βρίσκονται μόνο στα όνειρά μας".

Τόνισε δε πως "τότε ήταν 2 ταχυτήτων η Ευρώπη. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, θέλει θυσίες, και κόπο. Το να καταστρέψουμε αυτό τον κόσμο είναι πολύ εύκολο όπως έγινε στο Γκντανς".

Κατέληξε δε πως σήμερα "θα ανανεώνουμε την ελεύθερη συμμαχία", τονίζοντας ότι οι πατέρες της Ένωσης "δεν συζητούσαν ταχύτητες και εξόδους, αλλά έβαζαν όλη τους την έμφαση στην ενότητα της Ευρώπης".

"Ο μόνος τρόπος για ελευθερία και ανεξαρτησία είναι μέσα από την ΕΕ. Δεν είναι απλά να ζητάμε ενότητα: πρέπει όλοι να τηρούμε τους κανόνες, το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδης ελευθερίες".

Τέλος ο Πρόεδρος της Κομισιόν επέστησε την προσοχή στους 27 πως "δεν είναι αρκετά περήφανοι για την ΕΕ και τα επιτεύγματά", υπενθυμίζοντας "το όραμα ανθρώπων που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης". Μνημόνευσε τα βάσανα της οικογένειας και της χώρας του από τους Ναζί και συνέστησε στους Ευρωπαίους "να μην χάνονται στις λεπτομέρειες".

Του Θάνου Αθανασίου

 

 

Tags: