Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η αντιπολίτευση στον απόηχο της συμφωνίας στο Eurogroup, εστιάζοντας τόσο στην καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης όσο και στα πρόσθετα μέτρα που συμφώνησε να πάρει.

«Άλλη μια φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό. Άλλη μία ημερομηνία πέρασε χωρίς συμφωνία. Και μάλιστα με απροσδιόριστο το χρόνο της ολοκλήρωσής της. Όλα παραπέμπονται για το μέλλον», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Η Πειραιώς υπενθυμίζει ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο και σημειώνει πως «σήμερα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα. Και ενώ η οικονομία βουλιάζει...».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, από την πλευρά της, σημειώνει ότι η κυβέρνηση «δεσμεύτηκε για προνομοθέτηση σε μειώσεις του αφορολόγητου, περικοπές των κύριων συντάξεων, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με στόχο, να “ικανοποιηθεί το ΔΝΤ”, το οποίο δηλώνει ότι θα επιμείνει στις απόψεις του».

«Χωρίς πολιτική συμφωνία και με την υπόσχεση για “Αντισταθμιστικά” εφ’ όσον όμως πετύχουμε τους δυσβάσταχτους στόχους για υψηλά πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ), τα οποία θέτουν εμπόδια στην επιστροφή στην ανάπτυξη» προσθέτει στην ανακοίνωσή της, ρωτώντας μεταξύ άλλων για πόσα χρόνια θα ισχύει η υποχρεώση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ καθώς και πότε θα ενταχθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

«Όπως όλες οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, έτσι κι αυτή κατέληξε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό με τους χειρότερους δυνατούς όρους, που για τα κυβερνητικά non paper βαφτίζεται θρίαμβος. Ποιά είναι  η αλήθεια δίχως τους παραμορφωτικούς φακούς της κυβερνητικής προπαγάνδας; Ότι η κυβέρνηση, αφού έχασε ένα χρόνο, με το λογαριασμό να μεγαλώνει, δέχθηκε όλους τους όρους με αντάλλαγμα, απλώς και μόνο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δίχως να είναι καθόλου σαφές πότε θα κλείσει η αξιολόγηση» επισημαίνει το Ποτάμι σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup

 «Οι μάχες καταλήγουν σε νίκες ή ήττες. Και στην Ελλάδα του Τσίπρα σε... μετονομασίες. Νέο μίγμα πολιτικής θα αποκαλούνται πλέον τα νέα μέτρα» σχολιάζει, εξάλλου, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δέχθηκε την άμεση νομοθέτηση νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων, που θα ισχύσουν μετά το 2018, συν όλα αυτά που περιλαμβάνονται στη β' αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του και προσθέτει: «Όλα όσα διαρρέει η κυβέρνηση για “μεταρρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος” και “αντισταθμιστικά μέτρα”, είναι μια ακόμη προσπάθεια εξαπάτησης του λαού, μόνο που δεν πείθει πια κανέναν».

Η Ένωση Κεντρώων, από την πλευρά της, καλεί την κυβέρνηση να προσέξει «μήπως πανηγυρίζει σήμερα και κλαίει την επόμενη εβδομάδα».

«Από ό,τι απεδείχθη ζητούνται από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις. Αυτό εζητείτο πάντα, αλλά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κορόιδευαν, νομοθετούσαν κάθε φορά για να πάρουμε την δόση και μετά αδρανούσαν. Τώρα όμως δεν θα μπορούμε να αδρανούμε, υπάρχουν "οι κόφτες και οι υπερ-κόφτες και τα υπερ-ταμεία"» αναφέρει το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.

Tags: