Βρυξέλλες κατά ΔΝΤ-Τόμσεν: Κάνατε μεγάλα λάθη - Δεν θα αποδώσουν πρόσθετα μέτρα στην Ελλάδα!

Έγγραφο της ΕΕ αποκαλύπτει τους κακούς υπολογισμούς του Ταμείου - |Πρώτη ανάρτηση 11:48

Βρυξέλλες κατά  ΔΝΤ-Τόμσεν: Κάνατε μεγάλα λάθη - Δεν θα αποδώσουν πρόσθετα μέτρα στην Ελλάδα!

Πόουλ Τόμσεν, Ντέλια Βελκουλέσκου  και άλλοι παράγοντες του ΔΝΤ έχουν υποπέσει σε σωρεία λαθών και  κακών υπολογισμών σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, κατά τη συγγραφή της περίφημης έκθεσης για την Ελλάδα,  σύμφωνα με το συμπέρασμα στο οποίο  έχουν καταλήξει το Συμβούλιο των κρατών-μελών και το Eurogroup, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.           

Σε έγγραφο του Συμβουλίου  αναφέρεται ότι ο Τόμσεν έχει κάνει χονδροειδή λάθη στον υπολογισμό του ελλείμματος, του πληθωρισμού, του ρυθμού ανάπτυξης και της είσπραξης εσόδων, της οροφής των δαπανών του Δημοσίου, αλλά και σε θέματα όπως η εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων, το είδος και η απόδοση των εισφορών των ασφαλισμένων, η εξοικονόμηση από τους ασφαλιστικούς νόμους κ.α.       

Σύμφωνα επίσης με την εφημερίδα «Ειδήσεις», στην εσωτερική ενημέρωση που έχουν τα υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης, οι υπολογισμοί του ΔΝΤ στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι απαισιόδοξοι  πέραν του λογικού.      

Μεταξύ άλλων σναφέρεται ότι είναι υπερβολικά συντηρητικές οι παραδοχές από το Ταμείο τόσο για τα έσοδα όσο και για τις δαπάνες. Οι προβλέψεις της έκθεσης υποτιμούν ακόμη διάφορα έσοδα από την πλευρά των παραμετρικών μέτρων που νομοθετήθηκαν το 2015 και το 2016, συμπεριλαμβανομένων των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, των φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα και στο αλκοόλ, τη φορολογία των ξενοδοχείων, τους  φόρους οχημάτων κ.α.

Ακόμη, οι προβλέψεις δεν λαμβάνουν δεόντως υπόψη τα πρόσφατα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα οποία προσδιορίζουν μια σημαντική υπεραπόδοση το 2016 και η οποία είναι πιθανό να μεταφερθεί  το 2017 και το 2018, ενώ σχετικά με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015 και την αναθεώρηση του υπολοίπου του 2016 (από το περασμένο φθινόπωρο) το ΔΝΤ δεν έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψή του για μετά το 2018 από το 1,5 % του ΑΕΠ.

«Ταυτόχρονα διαφωνούμε με την εκτίμηση του Ταμείου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φτάσει το 3,5 % του ΑΕΠ μέχρι το 2018 και να το διατηρήσει για μερικά χρόνια», αναφέρει το έγγραφο της ΕΕ.

Το ίδιο έγγραφο επισημαίνει ότι η έκθεση του ΔΝΤ υποβαθμίζει το μέγεθος των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων και την συνολική καθαρή εξοικονόμηση ύψους 1,5 % του ΑΕΠ μέχρι το 2018 και 2,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2026,

Για την εξαιρετικά αρνητική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ,  υπογραμμίζεται ότι  βασίζεται σε μια σειρά  υποθέσεων που εμφανίζονται  υπερβολικά συντηρητικές και δεν υποστηρίζονται σωστά από  αναλυτικά στοιχεία.      

Η έκθεση της ΕΕ επισημαίνει σχετικά με τις τράπεζες ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να προϋποθέτει την ανάγκη των 10 δισ. ευρώ για την  πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2018, αλλά «δεν παρέχει μία δικαιολογία για αυτή την υπόθεση, η οποία δεν είναι σύμφωνη με την εκτίμηση των αρμόδιων εποπτικών αρχών».                

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top