Στην αποκάλυψη ότι πάνω από το μισό Eurogroup  είχε συνταχθεί με το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για Grexit το καλοκαίρι προχώρησε ο Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Ο πρώην πρόεδρος του οικονομικού Ινστιτούτου IfO του Μονάχου, ο οποίος έγγραψε και το βιβλίο «Μαύρος Ιούνιος» με αφορμή την απόφαση για Brexit στις 23 του περασμένου Ιουνίου, υποστηρίζει ότι η χώρα μας δεν έχει μέλλον στο ευρώ και πως η ανάκαμψή της είναι εφικτή μόνο με αποχώρηση από τη ζώνη του κοινού νομίσματος και υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

Ο ίδιος, κάνει λόγο για ανάγκη επανίδρυσης της Ευρώπης και προτείνει μέτρα εξυγίανσης του ευρώ.

Ανάμεσα σε αυτά, είναι και «μια ελαστικοποίηση της συμμετοχής» στην ευρωζώνη: «Αυτό το ονομάζω “ευρώ που αναπνέει”, που σημαίνει ότι χώρες που δεν τα καταφέρνουν εντός του ευρώ επειδή έχει γίνει πολύ ακριβό για αυτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποχωρούν και να υποτιμούν το νόμισμά τους».

Όπως διευκρινίζει, μετά από μερικά χρόνια και εφόσον πληρούν τα κριτήρια εισόδου θα μπορούν να επανεντάσσονται στην ευρωζώνη. Μία τέτοια χώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η Ελλάδα.

Ο Ζιν, μάλιστα, αποκαλύπτει ότι το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα είχε βρεθεί με την μεγάλη πλειοψηφία του Eurogroup να την θέλει εκτός ευρώ: «Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε να δρομολογήσει ήδη το καλοκαίρι του 2015 την έξοδό της και είχε φέρει στο πλευρό του και 15 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Αυτό ανετράπη με μια κοινή ενέργεια του Φρανσουά Ολάντ και της Άνγκελα Μέρκελ».

Υπενθυμίζεται ότι η ευρωζώνη αποτελείται από 19 κράτη-μέλη. Μείον την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι μόλις δύο χώρες δεν είχαν στηρίξει το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit

 

Πηγή: Deutsche Welle
Tags: