Την ανάγκη «να αλλάξει η εφαρμοζόμενη σήμερα, αδιέξοδη, πολιτική λιτότητας, η οποία συρρικνώνει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των περισσότερων κρατών-μελών και επηρεάζει αρνητικώς τόσο την βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και την κοινωνική συνοχή της», επισήμανε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του σήμερα το βράδυ το  Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο.

«Η  αδιέξοδη αυτή πολιτική πρέπει να αντικατασταθεί με μια οικονομική πολιτική, η οποία συνδυάζει αρμονικά την πάταξη των ελλειμμάτων και της σπατάλης καθώς και της κρίσης χρέους, με την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας    

Ο κ.  Παυλόπουλος  επισήμανε ότι «η πολιτική αυτή πρέπει να στηριχθεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στις κατάλληλες επενδύσεις, καθώς και στην ορθολογικώς σχεδιασμένη τόνωση της ρευστότητας και της ζήτησης» και πρόσθεσε ότι «μια τέτοια πολιτική θα στηρίξει και το θεμελιώδες κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, δηλαδή το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου».

Ανέφερε ακόμη ότι  «κατά το 2017 μια σειρά εκλογικών διαδικασιών σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και στην Γαλλία, δίνουν στους λαούς της Ευρώπης την ιστορική δυνατότητα,  να υπερασπισθούμε την Ευρώπη που κληρονομήσαμε και τους στόχους που προσδιορίζουν την παγκόσμια αποστολή της». Ζήτησε ακόμη «να απαντήσουμε αποστομωτικά και με τον πιο γνήσιο δημοκρατικό τρόπο, ήτοι με την λαϊκή ετυμηγορία, σε όλα εκείνα τα απολιθώματα του λαϊκισμού ή ακόμη του φασισμού και του ναζισμού, τα οποία επιχειρούν να αναβιώσουν τους εφιάλτες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέληξε στην ομιλία του: «Σε αυτήν την ευρωπαϊκή δημοκρατική πανστρατιά και συμπόρευση, η Ελλάδα και η Γαλλία, με εφόδια από την μια πλευρά την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους και από την άλλη την μακρά παράδοση λαμπρής συνεργασίας τους, καλούνται να διαδραματίσουν, από κοινού, τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο. Η Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της και την προοπτική της εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως βεβαίως, επίσης, ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να διατηρήσει την ιδιοσυστασία της Δημοκρατίας της και του Πολιτισμού της δίχως την Ελλάδα».

Tags: