Αναστασιάδης: «Αν τα καταφέρουμε, θα αφήσουμε στα παιδιά μας μια επανενωμένη ευρωπαϊκή πατρίδα»

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Αναστασιάδης: «Αν τα καταφέρουμε, θα αφήσουμε στα παιδιά μας μια επανενωμένη ευρωπαϊκή πατρίδα»

Για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, η οποία να συνάδει πλήρως με τη νομοθεσία, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ, σύμφωνα με το καταστατικό και ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Θιόρνμπορν Γιάγκλάντ και τον Πρόεδρο Πέδρο Αγκραμούντ, πριν απευθυνθεί στην ολομέλεια της κοινοβουλευτικής διάσκεψης του ΣτΕ, επ’ ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας της Υπουργικής Επιτροπής του Συμβουλίου.

Μιλώντας στον Τύπο στο Στρασβούργο μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι είναι πεποίθησή του «ότι αν καταφέρουμε  στις προσπάθειές μας, εμείς θα αφήσουμε στα παιδιά μας μια επανενωμένη ευρωπαϊκή πατρίδα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι υπό συνθήκες ειρήνης και της σταθερότητας, θα αισθάνονται ασφαλείς και υπερήφανοι». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το χαρακτήρισε «επίδειξη της βούλησης για ένωση σε περιόδους διαίρεσης και κατάτμησης».

Εξέφρασε μάλιστα επ’ ευκαιρία  δημοσίως τη βαθιά εκτίμησή του προς τους δύο οργανισμούς και το προσωπικό τους «για την αφοσιωμένη εργασία τους στην περαιτέρω προώθηση των κοινών αξιών και των αρχών μας και την ενίσχυση των δημοκρατιών».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι η επίσκεψη του ΠτΔ είναι μεγάλη τιμή για το Συμβούλιο, καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης είναι «αληθινά  πιστός στην ειρήνη και εργάζεται για την ειρήνη», ενώ δήλωσε πως το Συμβούλιο θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει στην ιστορική αυτή ειρηνευτική διαδικασία. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα οι συνομιλίες να έχουνε επιτυχές αποτέλεσμα, κάτι «εξαιρετικά σημαντικό για τον οργανισμό μας και την Ευρώπη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τα θέματα της ατζέντας της κυπριακής προεδρίας, ο Γενικός Γραμματέας εξήρε τη σημασία της πρωτοβουλίας της Κύπρου για  μια νέα σύμβαση για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου των αντικειμένων τέχνης και αρχαιοτήτων, η οποία έχει γίνει ένα αυξανόμενο πρόβλημα και αφορά στη χρηματοδότηση τρομοκρατών.

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα, η πρωτοβουλία θα λάβει τη μορφή διεθνούς δικαίου. Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε και στην κίνηση της Λευκωσίας να ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία για τη στήριξη των θυμάτων της τρομοκρατίας.

«Πιστεύουμε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναλάβουν πολύ περισσότερες ευθύνες για εκείνους που είναι θύματα της τρομοκρατίας. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα σχετικά με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από την προεδρία της Κύπρου στην επιτροπή των υπουργών», είπε ο Θ.Γιάγκλαντ.

«Έχω υπογραμμίσει τη δέσμευση της κυπριακής προεδρίας να δώσει έμφαση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην ενίσχυση της δημοκρατικής ασφάλειας της Ευρώπης και την προώθηση της συνεργασίας με όλα τα κράτη μέλη», σημείωσε ο Ν.Αναστασιάδης.

Νωρίτερα το πρωί ο Προέδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Π.Αγκραμούντ, για τη σημαντική πρωτοβουλία του το «κανένα μίσος κανένας φόβος», μια εκστρατεία για την αντιμετώπιση «των συνεχιζόμενων επιθέσεων εναντίον των ευρωπαϊκών κοινωνιών και του τρόπου ζωής στην Ευρώπη».

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top