Αυστραλία: Εντοπίστηκε πανάρχαιος ιός συγγενικός του HIV που απειλεί τους Αβορίγινες

Αυστραλοί ερευνητές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια πανάρχαια εκδοχή του ιού HIV, που διαδίδεται ολοένα και περισσότερο στις κοινότητες ιθαγενών

Ο ιός προκαλεί φλεγμονή του δέρματος και ματιών

Ο ιός έχει την ονομασία Ανθρώπινος T λεμφοτρόπος ιός τύπου 1 ή HTLV-1 και η Αυστραλία διατηρεί τα υψηλότερα επίπεδα στον κόσμο,όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Baker. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το 45% των ενήλικων αυτόχθονων στην κεντρική Αυστραλία είναι φορείς του HTLV-1.

Ο ιός HTLV-1 είναι ένας εγκεφαλικός ιός που μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά ή και να περάσει απευθείας από τη μητέρα στο παιδί. Ο ιός προκαλεί φλεγμονή του δέρματος, των ματιών και των πνευμόνων. Υπαρκτός είναι και ο κίνδυνος για την ανάπτυξη νόσων όπως ο καρκίνος του αίματος, που οδηγούν σε αναπηρία τον πάσχοντα λόγω κακώσεων του νωτιαίου μυελού.

Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Baker μελετά δείγματα με αίμα που έχει μολυνθεί από τον παλύ παλαιό αυτόν  ιό,  στο εργαστήριο στην πόλη Αλις Σπρινγκς, ενώ κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου  για την λευχαιμία που προκαλείται από τον ιό αυτό και μπορεί γρήγορα να αποβεί θανατηφόρα.

Σύμφωνα με  τον εμπειρογνώμονα για τις μολυσματικές ασθένειες δρ Λόιντ Εϊνσίντελ, ο ιός HTLV-1 έχει συνδεθεί με φλεγμονώδεις καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της βρογχιεκτασίας, μιας χρόνιας λοίμωξης των πνευμόνων η οποία εκδηλώνεται σε «πρωτοφανή» ποσοστά μεταξύ των Αβοριγίνων στην κεντρική Αυστραλία .

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top