Σεμπάστιαν Κουρτς: Θα επηρεαστεί η Ελλάδα απο τις σκληρές θέσεις του για το προσφυγικό; - Τα μαξιλάρια ασφαλείας της Αυστρίας

Ο Κωνσταντίνος Φίλης εξηγεί στο star.gr τι σημαίνει η εκλογή του για τη χώρα μας - Πρώτη Ανάρτηση 17-10-2017 18:00

Οι επιπτώσεις της εκλογής Κουρτς για την Ελλάδα

Σε ηλικία 31 ετών, έχοντας τελειώσει το πανεπιστήμιο μόλις έξι χρόνια πριν, ο Σεμπάστιαν Κουρτς εξελέγη ως ο νεότερος σε ηλικία επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο, γράφοντας ιστορία στη σύγχρονη πολιτική της Αυστρίας.

Με έμπνευση από το κόμμα «Εμπρός!» («En Marche!») του μόλις κατά oχτώ χρόνια μεγαλύτερου του Εμανουέλ Μακρόν, ο Κουρτς κατάφερε να αναλάβει τα ηνία του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), και μέσα σε μερικούς μόλις μήνες, από την τρίτη θέση που βρισκόταν στις δημοσκοπήσεις, να το φέρει μέχρι τη νίκη.

Τι εστί όμως Σεμπάστιαν Κουρτς και τι σημαίνει η εκλογική του νίκη για την Ελλάδα, για την οποία ο Κουρτς δεν έχει κρύψει στιγμή τη σκληρή του στάση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα λέγοντας (τον Φεβρουάριο του 2016) πως δεν είναι πλέον διατεθειμένος να περιμένει μέχρι η Ελλάδα να βρει μια λύση στο θέμα αυτό; 

Όπως εξήγησε στο star.gr o Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, όπως και στη Γερμανία το προηγούμενο διάστημα, έτσι και στην Αυστρία, «υπάρχει μια μετατόπιση της πολιτικής ατζέντας προς τα δεξιά, και μάλιστα προς τα άκρα δεξιά. Κι αυτό γιατί ο Κουρτς παρότι προέρχεται από ένα κόμμα κεντροδεξιό, το τελευταίο διάστημα έχει εκφράσει απόψεις (ειδικά στο προσφυγικό ζήτημα) οι οποίες είναι ακραία συντηρητικές και παραπέμπουν σε σχηματισμούς κομματικούς που είναι επί το πολύ δεξιότερον της κεντροδεξιάς».

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ /ΦΩΤΟ FACEBOOK

Για να δούμε τι είδους πολιτική θα ακολουθήσει, πρέπει πρώτα να σχηματιστεί η κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς πολλά θα κριθούν από το αν η νέα συγκυβέρνηση θα γίνει με τους ακροδεξιούς ή με τους σοσιαλδημοκράτες.

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ «ΤΙΜΗΜΑ»;

Σε περίπτωση που ο Κουρτς συνεργαστεί με το κόμμα των Ελεύθερων Αυστριακών (FPÖ), ένα κόμμα που όπως εξηγεί ο κος Φίλης δεν είναι απλά ακροδεξιό, αλλά έχει και νεοναζιστικά χαρακτηριστικά, τότε «αντιλαμβανόμαστε ότι η Αυστρία θα τηρήσει μια πολύ σκληρή και αδιάλλακτη στάση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο τις χώρες της πρώτης υποδοχής που βρίσκονται στο νότο. Δηλαδή κατά κύριο λόγο την Ελλάδα και την Ιταλία. Θα συστήσει ενδεχομένως ένα μέτωπο (ή θα ενισχύει το μέτωπο των χωρών) του Βίσενγκραντ, δηλαδή των χωρών της ανατολικής Ευρώπης (Πολωνίας, Τσεχίας, Σλοβακίας και Ουγγαρίας) οι οποίες αρνούνται πεισματικά, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μετεγκατάστασης που έχει προηγηθεί, να δεχτούν ποσοστώσεις προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία».

ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ;

Και το ευρωπαϊκό μέτωπο όμως δε θα μείνει ανεπηρέαστο, καθώς το ακροδεξιό αυστριακό κόμμα «έχει ευρωσκεπτικιστικές, για να μην πω αντιευρωπαϊκές θέσεις», τονίζει ο Κωνσταντίνος Φίλης:

«Σε αυτήν την περίπτωση, επειδή οι ίδιοι έχουν προτείνει να έρθει πιο κοντά η Αυστρία με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν ανάλογες αντιλήψεις για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιθυμούν μια περιχαράκωση στα εθνικά όρια και σύνορα, λιγότερη Ευρώπη στη λήψη αποφάσεων. Άρα βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετη θέση με κάποια κράτη-μέλη που θέλουν περαιτέρω σύγκληση και εμβάθυνση μεταξύ των μελών της Ε.Ε. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, πράγμα που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο γιατί η Αυστρία παραδοσιακά ως προς τα ευρωπαϊκά δρώμενα βρισκόταν κάτω από τις φτερούγες της Γερμανίας, αυτό θα συνιστά μια αλλαγή στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς».

Ο ΚΟΥΡΤΣ ΚΑΙ ΤΑ «ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Με τον Κουρτς να έχει πολύ συγκεκριμένες απόψεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσει να δημιουργήσει μαξιλάρια ασφαλείας για την Αυστρία, προκειμένου οι ροές προσφύγων-μεταναστών να κρατηθούν όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη χώρα του:

«Η Αυστρία έχει πολύ συγκεκριμένες απόψεις. Ο Κούρτς να θυμίσουμε ότι κατά το παρελθόν συγκαλούσε συνόδους παρά συνόδους, όπως τις αποκαλούσε η ελληνική πλευρά λίγο πριν το σφράγισμα του βαλκανικού διαδρόμου, στις οποίες δεν προσκαλούνταν η Ελλάδα, αλλά χώρες όπως η FYROM και η Σερβία, που είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει στο star.gr ο Κωνσταντίνος Φίλης.

Το πρώτο και το δεύτερο μαξιλάρι ασφαλείας:

 

«Το πρώτο έχει να κάνει με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται αυτοί οι άνθρωποι. Σε περίπτωση όμως που φεύγουν από αυτές τις χώρες είτε για πολιτικούς λόγους, διώξεων, είτε για λόγους οικονομικούς, είτε γιατί βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, το δεύτερο μαξιλάρι ασφαλείας είναι οι χώρες διέλευσης. Οι χώρες από τις οποίες διέρχονται ή στις οποίες μπορεί να παραμείνουν. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ατόμων που έχουν προσφυγικό προφίλ αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε παρακείμενα κράτη, πολύ φτωχά, που δεν τους προσφέρουν τις συνθήκες διαβίωσης που αυτοί επιθυμούν. Άρα το δεύτερο μαξιλάρι ασφαλείας για την Αυστρία είναι να μπορέσει η Ε.Ε μέσα από την απελευθέρωση κονδυλίων να κρατήσει τους ανθρώπους αυτούς στις χώρες από τις οποίες διέρχονται και στις οποίες παραμένουν για ένα διάστημα».

Το τρίτο μαξιλάρι ασφαλείας:

 

«Είναι η παραμονή αυτών των ατόμων (σε περίπτωση δηλαδή που καταφέρουν και περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος) στα κράτη-μέλη του νότου, ειδικότερα σε Ελλάδα και Ιταλία, που βρίσκονται όχι μακριά από την κεντρική Ευρώπη μεν (ειδικά η Ιταλία που συνορεύει με την Αυστρία), αλλά βρίσκονται σε μια απόσταση που αν και εφόσον επιβληθούν οι όροι που η Αυστρία θέλει να προωθήσει, τότε σημαίνει ότι θα έχουμε μια μετατροπή της Ελλάδας και της Ιταλίας σε κράτη ανάσχεσης των ροών, με τη διατήρηση αυτών των ατόμων στο εσωτερικό τους».

 

Θα έχουν ευρωπαϊκή απήχηση οι αυστριακές προτάσεις;

 

«Στην πραγματικότητα οι Αυστριακές προτάσεις οι οποίες έχουν απήχηση σε ένα κομμάτι κι άλλων ευρωπαϊκών κρατών, δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, αλλά απ΄ότι φαίνεται κι από τα αποτελέσματα, ένα κομμάτι των ευρωπαϊκών λαών συντάσσεται με ανάλογες απόψεις», εξηγεί στο star.gr o κος Φίλης, καταλήγοντας πως σε γενικές γραμμές «δεν πρέπει να αναμένουμε κάτι θεαματικό. Αυτό το οποίο σίγουρα μας ανησυχεί περισσότερο είναι να δούμε την ακροδεξιά να επανέρχεται στην εξουσία μετά από 12 χρόνια», σε περίπτωση που υπάρξει συγκυβέρνηση Κουρτς με το κόμμα των Ελεύθερων Αυστριακών.

 

Της Χριστίνας Βεργιώτη

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top