Το «Μπιγκ Μπεν» σταμάτησε από σήμερα να χτυπά-Για πρώτη φορά μετά από 158 χρόνια

Λόγω εργασιών ανακαίνισης/ Πρώτη ανάρτηση: 21-08-2017 12:16

Στις 12:00 το μεσημέρι άκουσαν οι Βρετανοί πολίτες την καμπάνα του Μπιγκ Μπεν να χτυπά για τελευταία φορά καθώς από σήμερα ξεκινούν εργασίες ανακαίνισης οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε τέσσερα χρόνια.

Δεν αποκλείεται πάντα να ολοκληρωθούν και νωρίτερα, λόγω της δυσαρέσκειας που έχει προκαλέσει το γεγονός σε πολλούς Βρετανούς πολιτικούς.

Η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν χτύπησε δώδεκα φορές προτού σιγήσει.

Οι πολίτες κλήθηκαν να ακούσουν τους τελευταίους χτύπους του Μπιγκ Μπεν πριν την έναρξη των εργασιών που εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 29 εκατομμύρια λίρες (31,7 εκατομμύρια ευρώ) και αφορούν τον πύργο και το ρολόι.

Αν και το μνημείο είναι γνωστό ως Μπιγκ Μπεν η ονομασία αυτή δεν αφορά παρά μόνο την επιβλητική καμπάνα των 13,7 τόνων του βικτωριανού αυτού πύργου των 96 μέτρων ύψος.

Η καμπάνα έπαψε από σήμερα να σημαίνει την ώρα, όπως το κάνει εδώ και 158 χρόνια σχεδόν χωρίς διακοπή. Ωστόσο το ρολόι θα συνεχίσει να λειτουργεί χάρη σε έναν προσωρινό ηλεκτρικό μηχανισμό που θα τοποθετηθεί για το διάστημα που θα διαρκέσει η ανακαίνιση και το κοινό θα μπορεί να βλέπει τουλάχιστον μία από τις τέσσερις οθόνες του.

Πολλοί βουλευτές έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους μπροστά στην προοπτική να μην ακούγεται ως το 2021 ο Μπιγκ Μπεν.

Είναι ένα «παράλογο» μέτρο, σύμφωνα με τον υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, ένα «εντελώς τρελό» έργο για τον συντηρητικό βουλευτή Τζέιμς Γκρέι.

Ακόμη και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επενέβη: «Δεν είναι λογικό ο Μπιγκ Μπεν να σιγήσει για τέσσερα χρόνια», τόνισε την Τετάρτη. Ζήτησε μάλιστα από τους αρμόδιους της Βουλής των Κοινοτήτων να επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

Για τους οπαδούς του Brexit μοιάζει αδιανόητη η προοπτική να μην ηχήσει ο Μπιγκ Μπεν για να σημάνει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019. «Θα είναι πολύ περίεργο αν τα μεσάνυχτα εκείνης της ημέρας δεν χτυπήσει, πολύ περίεργο. Είναι η καρδιά του έθνους μας», σχολίασε ο συντηρητικός βουλευτής Πίτερ Μπόουν στη Daily Mail.

Μπροστά σε αυτές τις αντιδράσεις η επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων που είναι αρμόδια για τις εργασίες στο ιστορικό μνημείο απάντησε ότι «θα επανεξετάσουμε τη διάρκεια κατά την οποία οι καμπάνες θα σιγήσουν» μόλις ξεκινήσει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος τον Σεπτέμβριο.

Ο ήχος του Μπιγκ Μπεν «αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινοβουλευτικής ζωής και θα διασφαλίσουμε ότι θα ανακτήσει τον ρόλο του ως φύλακας του χρόνου του έθνους το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Ωστόσο η επιτροπή απέκλεισε το ενδεχόμενο η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν να χτυπά τις ώρες που σταματούν οι εργάτες, καθώς η διακοπή και η επανέναρξη του μηχανισμού απαιτούν εργασίες που ενδέχεται να διαρκέσουν έως και μισή ημέρα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top