Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, καλώντας τις μεγάλες χώρες του πλανήτη να επισπεύσουν τη δημιουργία διαστημικών βάσεων στη Σελήνη και τον Άρη, καθώς όπως είπε «πρέπει να υπάρξει διέξοδος σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά στη Γη».

Ο Βρετανός επιστήμονας, μιλώντας στο νορβηγικό φεστιβάλ επιστήμης και τέχνης Starmus στο Τροντχάιμ, σημείωσε ακόμα ότι μέχρι το 2020 θα πρέπει να έχουν φτάσει στη Σελήνη αστροναύτες για να χτίσουν εκεί μία βάση μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Όσο για τον Άρη τόνισε ότι αστροναύτες πρέπει να πατήσουν το πόδι τους εκεί μέχρι το 2025 και αργότερα να χτιστεί και εκεί διαστημική βάση.

Ιδανικό σύμφωνα με τον ίδιο θα ήταν να μπορούσαμε να φτάσουμε στους πλανήτες του κοντινότερου στη Γη άστρου, του Εγγύτατου του Κενταύρου, σε απόσταση περίπου 4,5 ετών φωτός, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι φιλόξενοι για ζωή, ιδίως ο Proxima Centauri b που έχει αρκετές ομοιότητες με τη Γη.

«Η εξάπλωσή μας στο διάστημα θα αλλάξει τελείως το μέλλον της ανθρωπότητας. Ελπίζω ότι θα ενώσει τα ανταγωνιζόμενα κράτη προς ένα κοινό στόχο: να αντιμετωπίσουμε την κοινή για όλους μας πρόκληση», ανέφερε.

Ο Στίβεν Χόκινγκ προειδοποίησε ότι η Γη απειλείται από την κλιματική αλλαγή, την εξάντληση των φυσικών πόρων και την κατάρρευση της βιοποικιλότητας, επισημαίνοντας ότι γι’ αυτό το λόγο τα διαστημικά ταξίδια είναι ζωτικά, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον της ανθρωπότητας.

«Ξεμένουμε από χώρο και τα μόνα μέρη να πάμε, είναι οι άλλοι κόσμοι. Είναι καιρός πια να εξερευνήσουμε άλλα ηλιακά συστήματα. Η εξάπλωσή μας σε αυτά ίσως είναι το μόνο πράγμα που θα μας σώσει από τους εαυτούς μας. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι αναγκαίο οι άνθρωποι να αφήσουν τη Γη», είπε και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να αρκούμαστε να απολαμβάνουμε το σύμπαν, από τη βολή της Γης. Η Γη απειλείται από τόσα πολλά πράγματα, που είναι δύσκολο να είμαι θετικός».

Προειδοποίησε τέλος ότι σε βάθος χρόνου δεν υπάρχει μέλλον για τους ανθρώπους στον πλανήτη μας, ο οποίος κάποια στιγμή αναμένεται να χτυπηθεί από αστεροειδή.

«Η αποίκιση άλλων πλανητών δεν είναι πια επιστημονική φαντασία, αλλά μπορεί να γίνει επιστημονικό γεγονός. Αν η ανθρωπότητα πρόκειται να συνεχίσει για άλλο ένα εκατομμύριο χρόνια, το μέλλον μας βρίσκεται στο να πάμε με τόλμη εκεί που κανείς άλλος δεν έχει πάει πριν. Ελπίζω για το καλύτερο. Πρέπει να ελπίζω. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», σημείωσε.

Tags: