Τέσσερα είναι τα σενάρια που εξετάζουν οι ρωσικές αρχές ως πιθανές αιτίες για την συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους Τουπόλεφ - 154, στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι ερευνητές εξετάζουν την πιθανότητα να διείσδυσε κάποιο ξένο αντικείμενο στον κινητήρα του Tu-154, να απώλεσε το αεροσκάφος ισχύ λόγω της κακής ποιότητας των καυσίμων, να παρουσίασε μηχανική βλάβη ή να έκανε κάποιο λάθος χειρισμό ο κυβερνήτης του.

Σύμφωνα με την FSB, έχουν βρεθεί αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας και έχουν κληθεί να καταθέσουν. Υπάρχει επίσης ένα βίντεο, τραβηγμένο από κάμερα στο παρμπρίζ αυτοκινήτου, το οποίο εξετάζεται.

Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση εντοπισμού

Η τεράστια επιχείρηση έρευνας είναι σε εξέλιξη προκειμένου να εντοπιστούν τα συντρίμμια και τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου. Το μεσημέρι της Δευτέρας ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκαν μεγάλα τμήματα του αεροσκάφους σε βάθος 27 μέτρων και απόσταση ενάμισι χιλιομέτρου από την ακτή. Τα σωστικά συνεργεία εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν πλωτό γερανό για να ανασύρουν στην επιφάνεια.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι βρέθηκε ακέραια η άτρακτος, όμως η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε στη συνέχεια. Μία πηγή προσκείμενη στις έρευνες είπε στο πρακτορείο RIA Novosti ότι πολλά από τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας που ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή φορούσαν σωσίβια.

«Άνθρωποι με σωσίβια, ετοιμάζονταν για εκκένωση» είπε η πηγή αυτή, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν βρέθηκαν σωσίβια στα 11 πτώματα που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τη θάλασσα.

Λίγη ώρα αργότερα, πάντως το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία αυτή. «Όλες οι φήμες, από ανώνυμες πηγές, ότι οι επιβάτες του αεροσκάφους Tu-154 φορούσαν σωσίβια είναι αισχροί υπαινιγμοί, απολύτως αναληθείς» τόνισε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

«Από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας το υπουργείο Άμυνας και οι άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες παρέχουν στα μέσα ενημέρωσης διεξοδική και αμερόληπτη πληροφόρηση σχετικά με την πρόοδο στις έρευνες», πρόσθεσε.

Συνολικά, 3.500 και πλέον άτομα, από τα οποία περισσότεροι από 150 δύτες, 39 πλοία, πέντε ελικόπτερα και μη επανδρωμένα μετέχουν στις έρευνες. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα, τα 10 από τα 11 πτώματα, που έχουν ανασυρθεί και 86 ανθρώπινα μέλη μεταφέρθηκαν σήμερα με στρατιωτικό αεροπλάνο στη Μόσχα.

Το αεροσκάφος συνετρίβη την Κυριακή μόλις δύο λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Αντλερ στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Ανήκε στην πολεμική αεροπορία της Ρωσίας και μετέφερε 92 ανθρώπους, 64 από τα οποία ήταν μέλη της διάσημης στρατιωτικής χορωδίας Αλεξάντροφ, εννέα ήταν μέλη τηλεοπτικών συνεργείων, οκτώ ήταν τα μέλη του πληρώματος και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες ήταν στρατιωτικοί.

Tags: