Τα μυστικά της ευζωίας των Αρχαίων Ελλήνων: Οι τροφές-φάρμακο

Ποιες τροφές που θεωρούμε «απαγορευμένες» κατανάλωναν;

Οι Αρχαίοι Έλληνες ακολουθούσαν μία διατροφή που σίγουρα σε πολλούς θα κάνει εντύπωση καθώς περιλαμβάνει ψωμί, κρασί και κόκκινο κρέας.

Πώς επηρεάζει η νηστεία την υγεία σου;

Τέλεια σνακ χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

Ο άρτος δεν έλειπε ποτέ από το μεσημεριανό τους γεύμα ούτε όμως και το κρασί. 

Έτρωγαν πάντα όλοι μαζί συντροφιά και το βασικό τους γεύμα δεν ήταν το πρωινό αλλά το μεσημεριανό. Σε αντίθεση με πολλούς διατροφολόγους που αναφέρουν πως το βασικό γεύμα της ημέρας είναι το πρωινό, οι Αρχαίοι Έλληνες επέλεγαν ένα λιτό πρωινό που περιελάμβανε το «ακράτισμα», δηλαδή λίγο κριθαρένιο ψωμί, βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί. Κάποιοι το συνόδευαν με ελιές και σύκα. 

Πολλοί δε, αρκούνταν ακόμα και με ένα «κυκεώνα», ένα ρόφημα δηλαδή από βρασμένο κριθάρι, αρωματισμένο με μέντα ή θυμάρι. 

Βασική τροφή που κατανάλωναν ακόμα και σε καθημερινή βάση ήταν το κόκκινο κρέας, όμως εκείνη την εποχή δεν είχε τοξίνες καθώς τα ζώα τρέφονταν μόνο από τη φύση και δεν υπήρχαν φυτοφάρμακα. 

Οι αρχαίοι Έλληνες σπανιότερα έτρωγαν κατσίκι ή αρνί. 

Αγάπη είχαν και για τα θαλασσινά και πιο συγκεκριμένα για τις τσιπούρες, τα μπαρμπούνια, τις σαρδέλες και φημισμένα χέλια της Κωπαΐδας, καθώς και τα παστά ψάρια από τον Ελλήσποντο και τον Εύξεινο Πόντο.

Ιδιαίτερη προτίμηση είχαν και στα όσπρια όπως στα ψημένα ρεβύθια, τις φακές, τα μπιζέλια και τα κουκιά που τα κατανάλωναν με τη μορφή πουρέ. 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top