"Σοβαρά Τώρα;" Mια παράσταση χωρίς σενάριο στο Faust

Ο Παναγιώτης Καλογερόπουλος και ο Γιώργος Ζώης στο star.gr

Μια ανατρεπτική κωμική παράσταση που δεν έχει σκηνικά, δεν έχει κουστούμια, δεν έχει σενάριο, ούτε όμως και σκηνοθεσία, ανεβαίνει στο Faust από την ομάδα «Κακό Ραπ». Μπροστά στα μάτια σας δημιουργείται μια πληθώρα χαρακτήρων σε μοναδικές σκηνές που δεν έχουν ξαναπαιχτεί ποτέ, χωρίς να υπάρχει κάτι προσχεδιασμένο.  Μόνη έμπνευση είναι η φαντασία των ηθοποιών, η μουσική αλλά και οι προτάσεις και ιδέες του κοινού.

Η παράσταση ονομάζεται «Σοβαρά Τώρα». Για αυτό τον πρωτότυπο τίτλο συζητήσαμε με τον σκηνοθέτη της, κύριο Παναγιώτη Καλογερόπουλο.

Παναγιώτης Καλογερόπουλος

Ο Παναγιώτης Καλογερόπουλος

 

«Θέλαμε έναν τίτλο που να δείχνει την ταυτότητα της παράστασης αλλά και το τι συμβαίνει σε αυτήν. Πολλοί όταν τους λέμε ότι παίζουμε χωρίς σενάριο και χωρίς να έχουμε ιδέα τι πρόκειται να συμβεί μας απαντάνε «Σοβαρά τώρα;», οπότε ιδού και ο τίτλος», σημειώνει ο ίδιος στο star.gr.

Σοβαρά τώρα; Μια κωμική αυτοσχεδιαστική παράσταση στο θέατρο FAUST

-Πώς είναι όμως να σκηνοθετείς μια παράσταση που δεν έχει σενάριο;

«Αυτό που δουλεύουμε κυρίως είναι η εξερεύνηση, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε καινούριους τρόπους πώς μπορείς θεατρικά να κάνεις μια σκηνή πιο αστεία. Mιας και όλοι οι ηθοποιοί της ομάδας είναι υπερταλαντούχοι και εξαιρετικοί κωμικοί, εγώ ως σκηνοθέτης αυτό που μου μένει να κάνω είναι να φύγω από την μέση και να αφήσω τον κάθε ηθοποιό να είναι ο εαυτός του πάνω στην σκηνή», προσθέτει.

Παναγιώτης Καλογερόπουλος

-Τι κάνει την παράσταση «Σοβαρά Τώρα», να ξεχωρίζει από όλες τις υπόλοιπες; 

«Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η ζωντάνια και η ενέργειά της, διότι όλα δημιουργούνται εκείνη την στιγμή. Μεγάλος μας βοηθός είναι το κοινό. Συνεργαζόμαστε και «συνωμοτούμε» μαζί σε κάθε σκηνή και στο τέλος καταφέρνουμε και γινόμαστε όλοι μια μεγάλη παρέα. Τέλος, μιας και κάθε παράσταση είναι τελείως διαφορετική, μεγάλη μας ανταμοιβή είναι ότι πολύς κόσμος έρχεται και ξανάρχεται στις παραστάσεις μας. Οπότε αν θέλετε και εσείς για λίγο να ξεχαστείτε και να γελάσετε, ελάτε Πέμπτη στο θέατρο Faust!», απαντά ο σκηνοθέτης της παράστασης.

-Πώς είναι όμως να πρωταγωνιστείς σε μια κωμική αυτοσχεδιαστική παράσταση; Ποιες δυσκολίες προκύπτουν;

Σε αυτό το ερώτημα μας απάντησε ένας εκ των πρωταγωνιστών του «Σοβαρά Τώρα;», ο Γιώργος Ζώης.

Γιώργος Ζώης

Ο Γιώργος Ζώης

«Είναι απίθανα! Όμως υπάρχουν και δυσκολίες... Η βασικότερη έγκειται στο γεγονός ότι επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν δοσμένα λόγια, πρέπει ο ηθοποιός να είναι σε μια συνεχή εγρήγορση, ώστε να ανασύρει συνεχώς με τη φαντασία του ιστορίες που δίνουν συνέχεια και ροή στην παράσταση. Καλείσαι συνεχώς να αυτοσχεδιάζεις και αυτό είναι μοναδικό. Ο αυτοσχεδιασμός άλλωστε είναι το βασικό εργαλείο του ηθοποιού.

Εδώ μπορεί να μην έχεις το άγχος να σου συμβεί το γνωστό "σεντόνι" που λέμε στο θέατρο, να ξεχάσουμε δηλαδή τα λόγια του έργου, υπάρχει όμως ο φόβος να ξεμείνεις από ευφάνταστες ιδέες. Πρέπει συνέχεια να είσαι έτοιμος για την οποιαδήποτε απαίτηση του κοινού. Μπορεί παραδείγματος χάριν να σου ζητήσουν να κάνεις έναν "πίθηκο στο διάστημα", ε τότε πρέπει να τους πείσεις ότι είσαι πίθηκος σε κάψουλα της ΝΑSΑ », αναφέρει γελώντας.

-Στην παράσταση σας "πρωταγωνιστεί" και ο Έλληνας πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας…

«Όντως! Το όνομα του πρωθυπουργού αναφέρεται σχεδόν κάθε φορά που ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Καλογερόπουλος ζητά από το κοινό να προτείνει μια προσωπικότητα ώστε να πει μια ιστορία. Με ένα στόμα ακούς συνέχεια οι θεατές να φωνάζουν "Τσίπρας, Τσίπρας". Την περασμένη Πέμπτη, σε ένα από τα παιχνίδια μας, ο πρωθυπουργός... ψάρευε και το κοινό ξεκαρδίστηκε. Θα θέλαμε λοιπόν πολύ ο κύριος Τσίπρας- ο οποίος εξ όσων γνωρίζω διαθέτει χιούμορ-  να έρθει στην παράσταση μας γιατί θα γελάσει πολύ».

-Οι μεγαλύτερες ηλικίες συνήθως επιλέγουν πιο κλασικά έργα όταν θέλουν να πάνε στο θέατρο. Γιατί να έρθουν σε εσάς; 

«Ήδη να ξέρεις Μαρία, έρχονται και γελάνε πιο πολύ από τους νέους, Ίσως γιατί βλέπουν πολλές ιστορίες από την καθημερινότητα τους πάνω στη σκηνή... Στα παιχνίδια που κάνουμε σκιαγραφούμε τη ζωή του Έλληνα σε όλες τις ηλικίες της ζωής του. Ειδικά τα παιχνίδια με ηλικιωμένους, νύφες-πεθερές και νοικοκυρές που πάνε στη λαϊκή και στο σούπερ μάρκετ  είναι πολύ πιασάρικα. Καλούμε λοιπόν τον κόσμο να έρθει, γιατί είναι μια ευκαιρία να δει κάτι διαφορετικό και να γελάσει πολύ, άλλωστε σήμερα το γέλιο, το έχουμε όλοι ανάγκη με τις καταστάσεις που βιώνουμε…»

 

Συνέντευξη: Μαρία Κυπραίου

email: mkipreou@star.gr

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top