Θερμή συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας

Υπεγράφη Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας - Ρωσίας

Την πρώτη του επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί σήμερα ο Νίκος Δένδιας, εν μέσω μίας ευαίσθητης συγκυρίας λόγω των περιφερειακών εξελίξεων.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του σε πολύ θερμό κλίμα. Οι δυο τους είχαν κατ΄ιδίαν συζήτηση, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Παράλληλα υπέγραψαν Κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων για την περίοδο 2020-2022, το οποίο  θεσμοθετεί μία σειρά από τακτικές επαφές, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των δύο χώρων.

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αισιοδοξία η συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ, να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου εγκάρδιων διμερών σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσαν διμερή θέματα και προοπτικές αναβάθμισης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε την Ελλάδα «ελκυστικό επενδυτικό προορισμό» καλώντας τους Ρώσους επιχειρηματίες να επανεξετάσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται στον τομέα της ενέργειας, στο φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν ακόμα για τα προβλήματα του μεταναστευτικού αλλά και για τις εξελίξεις σε Συρία, Βαλκάνια, Α. Μεσόγειο. Στο τραπέζι «έπεσε» κα η σταθερά κλιμακούμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, ενώ ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη θέση της χώρας μας για το Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε την Αθήνα «παραδοσιακό εταίρο της Ρωσίας», ενώ τόνισε πως «στην οικονομική συνεργασία μας θα συμβάλει η διυπουργική επιτροπή και οι ομάδες εργασίας».

Παράλληλα τόνισε πως με τον Νίκο Δένδια συζήτησαν για «συνεργασίες στα ΜΜΕ,  ηλεκτρονικές επικοινωνίες, σε διεθνείς οργανισμούς ΟΗΕ, και ΟΟΣΑ» ενώ αντάλλαξαν «απόψεις για Αν. Μεσόγειο, σχεσεις Ρωσία-ΝΑΤΟ, Ανατολική Μεσόγειο κι Εγγύς Ανατολή».

Πρόσθεσε ακόμα πως «εκτιμούμε τις ελληνικές απόψεις για το Κυπριακό και υποστηρίζουμε καθολική βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ». Τόνισε δε πως ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έστειλε επιστολή στα μέλη του ΝΑΤΟ για να βρεθεί λύση στο θέμα των εξοπλισμών.

Τι είπε για την προκλητικότητα της Τουρκίας ο Λαβρόφ

«Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο, ιδιαίτερα για τις ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία. Κι αυτό δείχνει κάποια στάση από τα κράτη της περιοχής που δεν πρέπει να σκέπτονται τα δικά τους εθνικά συμφέροντα. Όσον αφορά τα ενεργειακά κοιτάσματα στην ΑΟΖ της Κύπρου καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να λύσουν τα θέματα μέσω διαλόγου και σύμφωνα με τη σύμβαση της θάλασσας του 1982. Όσον αφορά το Κυπριακό τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης του προβλήματος με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ακούσαμε ότι ο Γκουτέρες ετοιμάζει τριμερή συνάντηση και χαιρετάμε την πρωτοβουλία. Στην επίλυση θα βοηθούσε η συμμετοχή όλων των μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ. Ήρθε η ώρα το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων ασφαλείας να αλλάξει με τη συμμετοχή του ΟΗΕ. Είναι προφανές ότι η επίλυση του Κυπριακού από το ΣΑ είναι βάση με τα ψηφίσματα».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top