Μάχη στη Βουλή: Ζητά να κατατεθεί επίσημα το νέο σκοπιανό Σύνταγμα η ΝΔ

Έντονη κόντρα Κατρούγκαλου – Καμμένου

Συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μαίνεται η μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, αν η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας γίνεται σε σαφώς πιο ήπιους τόνους σε σχέση με τη Δευτέρα.

Η Νέα Δημοκρατία επανέλαβε το αίτημά της για την κατάθεση του ενιαίου κειμένου του τροποποιημένου Συντάγματος των Σκοπίων, αφήνοντας υπαινιγμούς ότι η κυβέρνηση δεν το κάνει για να μην αποκαλυφθούν οι αλυτρωτισμοί των γειτόνων.

«Είναι αδιανόητο να μην κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων. Δεν μπορούμε να συζητάμε σε πολιτικό κενό» είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Εκτύπωσε το κείμενο από… ιστοσελίδα ο Κατρούγκαλος

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε στα πρακτικά ένα κείμενο στην αγγλική γλώσσα, το οποίο παρουσίασε ως συνταγματικό κείμενο της γειτονικής χώρας.

Ωστόσο, προκάλεσε αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση το γεγονός πως αντί να είναι ένα έγγραφο που ήρθε δια της διπλωματικής οδού στο Κοινοβούλιο, ήταν -όπως είπε ο ίδιος- κείμενο που εκτύπωσε από κυβερνητική ιστοσελίδα των Σκοπίων!

Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα και στο γεγονός ότι οι συνταγματικές αλλαγές δεν ενσωματώθηκαν στον καταστατικό χάρτη των Σκοπίων, αλλά παρατίθενται στο τέλος του αρχικού κειμένου, ενώ κατήγγειλε πως παραμένουν αναφορές σε «μακεδονικό λαό».

«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου. Εξάλλου, οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα παρατίθενται στη ρηματική διακοίνωση που έχει κατατεθεί στη Βουλή», απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος.

Η Συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί στην Επιτροπή Εξωτερικών τις επόμενες ώρες, ενώ από αύριο σκυτάλη παίρνει η Ολομέλεια, όπου αναμένεται σκληρή μάχη μέχρι τα μεσάνυκτα της Πέμπτη, όταν και θα γίνει -βάσει προγραμματισμού- η ψηφοφορία.

Έντονη κόντρα Κατρούγκαλου – Καμμένου

Οι τόνοι στη συνεδρίαση ανέβηκαν και ανάμεσα στον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Πάνο Καμμένο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα δε μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού, λέγοντας ουσιαστικά ότι οι Σκοπιανοί μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες».

«Η συμφωνία δεν μπορεί να αναγνωρίσει έθνη. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη. Τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης και ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Υπάρχει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Συνεπώς η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Την ίδια ώρα όμως η χώρα μας δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού. Διευκρινίζει όμως ρητά ότι οι γείτονές μας δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική ιστορική κληρονομιά. Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι. Μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που μας θίγουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Η αναφορά του προκάλεσε την οργή του κ. Καμμένου, ο οποίος πήγε στην αίθουσα συνεδρίασης (παρακολουθούσε από το γραφείο του) και επιτέθηκε στον κ. Κατρούγκαλο: «Είπε ο κ. Κατρούγκαλος ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως “μακεδονικός λαός”. Αν είναι δικαίωμά τους, τότε για ποιο λόγο γίνεται η συμφωνία; Με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλου εντός της Βουλής καταρρέει το θέμα της συμφωνίας. Θέλω είτε ο κ. υπουργός να πει και να επαναλάβει αυτό που είπε προηγουμένως είτε να πει ότι δεν είναι έτσι να το ανακαλέσει».

«Η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Υποχρεώνεται το γειτονικό κράτος να αλλάξει σε όλους τους δημόσιους φορείς, όλους τους οργανισμούς, όλα τα δημόσια κτίρια την ονομασία που έχει τώρα, από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία. Από την άλλη πλευρά υπάρχει δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού.  Στα θέματα της ταυτότητας των ατόμων του γειτονικού κράτους, που μπορούμε να επέμβουμε, αυτό γίνεται εκεί που αμφισβητούν την δική μας ταυτότητα και την δική μας ιστορία», αποκρίθηκε ο κ. Κατρούγκαλος.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top