Αποκάλυψη Star: Κίνηση καλής θέλησης από τον Ζάεφ προς την Ελλάδα

Βελτιώσεις στο κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ

Ο Πρωθυπουργός της γείτονος  εισήγαγε στη Βουλή μια βελτιωμένη εκδοχή για το προοίμιο του Συντάγματος ώστε να καλυφθεί η ελληνική απαίτηση για άρση των αλυτρωτικών αναφορών.

Όπως αποκάλυψε ο Πέτρος Μποτσαράκος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, πρόκειται για την αντιφασιστική διακήρυξη του 1944 που περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα των Σκοπίων. Λέει ότι «η Μακεδονία χωρίστηκε στα τρία και τα υπόδουλα κομμάτια  της πρέπει να ξαναενωθούν». 

Ο Ζάεφ  κρατά το πρώτο σκέλος στο Σύνταγμα σαν ιστορική αναφορά και  αποκηρύσσει το δεύτερο.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΑΦΩΝ

 «Θα διευκρινιστεί ότι βασίζουμε τα θεμέλια της κρατικής εξουσίας στα νομικά ζητήματα της ASNOM και όχι στην τότε   πολιτική διακήρυξη, το 1944, οι οποίες θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως φιλοδοξίες στα εδάφη των γειτόνων μας» διευκρινίζει ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

ΠΓΔΜ:  ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ  ΤΗΝ ΣΤΗΝΟΥΝ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ 

Οι εθνικιστές όμως διαφωνούν και μένουν κολλημένοι στον αλυτρωτισμό τους. Με αλυτρωτικά  τραγούδια και κεριά «την έστησαν» έξω από  το σπίτι  του Κρίστο Μουκόσκι, ενός από τους οκτώ  αντάρτες του VMRO  που στηρίζουν  τις αλλαγες στο Σύνταγμα.

Ο βουλευτής δεν έχασε την  ψυχραιμία του πάντως και είπε στους διαμαρτυρόμενους: «Ήρθα να σας καλέσω να μπείτε μέσα, να πιούμε καφέ ή χυμό, να μιλήσουμε και με την υγεία σας να φύγετε»    

ΚΟΜΟΤΗΝΗ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ”  Ο Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ 

Ακραίες φωνές όμως υπάρχουν και στην Κομοτηνή. Όπου ο Νίκος Κοτζιάς βρέθηκε αντιμέτωπος με αίτημα για αναγνώριση  Μακεδονικής μειονότητας  στην Ελλάδα.

“Στη Δυτική Μακεδονία   ξέρετε ότι και εκεί υπάρχει ένας πληθυσμός  ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως «μακεδονικός». Θεωρείται ότι  έχουν κάποιο μέλλον, να ελπίζουμε για κάποια αναγνώριση;” ήταν η ερώτηση που  έγινε στον πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος απάντησε 

«Το πρόβλημα είναι ότι μακεδονικός λαός είναι όλοι οι Μακεδόνες της Βορείου Ελλάδας».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top