Δείτε την τεχνολογία που είχαν οι Αρχαίοι Έλληνες - Video 360

Ξενάγηση στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

Τέλος στην ανιστόρητη αντίληψη ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν τεχνολογία, βάζει το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, που στεγάζεται στο art nouveau κτίριο της οδού Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, στο Κολωνάκι.

 

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, παρουσιάζει με μοναδικά και πολύ ιδιαίτερα εκθέματα ένα σπουδαίο κεφάλαιο για τη θεμελιώδη συνιστώσα του Ελληνικού Πολιτισμού που ήταν η Τεχνολογία.

Οι καθηγητές Θεοδόσης Τάσιος και Ξενοφών Μουσάς στην κοπή της κορδέλας των εγκαινίων

Το Μουσείο εγκαινίασαν ο ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ.Π. και πρόεδρος της ΕΜΑΕΤ κ. Θεοδόσης Τάσιος και ο καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ξενοφών Μουσάς.

 

Μάλιστα οι προσκεκλημένοι είχαν τη χαρά να τους υποδεχθούν ομιλούντα και κινούμενα εκθέματα τα οποία τους σέρβιραν κιόλας!

 

Ο κ. Κώστας Κοτσανάς στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους σταθμούς της πορείας ίδρυσης του Μουσείου και στο αρχικό του όραμα να αναδείξει αυτήν τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, την τεχνολογία, αποδεικνύοντας πόσα οφείλει ο σύγχρονος τεχνολογικός πολιτισμός στους Έλληνες. Αφιέρωσε την ημέρα αυτή στον αείμνηστο καθηγητή του Ανδρέα Δημαρόγκωνα που τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με την αρχαία ελληνική τεχνολογία. Στη συνέχεια, κάλεσε τους παρισταμένους να παρακολουθήσουν μια ζωντανή επίδειξη των εκθεμάτων του Μουσείου, τα οποία τέθηκαν σε πλήρη λειτουργία και κίνηση, δίνοντας ανάγλυφη την εικόνα του τεχνολογικού θαύματος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού!

 Ο υπουργός Δ. Μπαξεβανάκης σερβίρεται από την αυτόματη θεραπαινίδα  του Φίλωνος

ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

 

Το υδραυλικό αυτόματο των φθεγγομένων ορνέων υποδεχόταν στην είσοδο τους προσκεκλημένους, τους οποίους δεξιώνονταν στη συνέχεια οι αυτόματες θεραπαινίδες, ένα εντυπωσιακό ρομπότ του Φίλωνος του Βυζαντίου (3ος αιώνας π.Χ.), οι οποίες περπατούσαν, απευθύνονταν στον καθένα ξεχωριστά, τον ρωτούσαν κελαηδιστά αν επιθυμεί οίνο ή νερό και τον σέρβιραν ανάλογα με την επιθυμία του, όταν αυτός τοποθετούσε το κύπελλο στο χέρι της καθεμιάς τους! Όταν ο κάθε προσκεκλημένος έπαιρνε το κύπελλό του, αυτές συνέχιζαν να περπατούν για να σερβίρουν αυτόματα τον επόμενο καλεσμένο.

 

Οι παριστάμενοι θαύμασαν τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στο φυσικό του μέγεθος και σε μεγάλο διαδραστικό έκθεμα, και μυήθηκαν στη λειτουργία και τη χρησιμότητά του περιστρέφοντας έναν χειρομοχλό που έθετε σε κίνηση την πρόβλεψη σημαντικών αστρονομικών και ημερολογιακών γεγονότων. Επίσης, στην είσοδο του Μουσείου υπήρχε πλήρες ανάπτυγμα του Μηχανισμού σε τεράστιο μέγεθος που λειτουργούσε σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή, ο Ήλιος βρισκόταν στην αντίστοιχη θέση στο ζωδιακό κύκλο, η Σελήνη μάς έδειχνε τη φάση της, μπορούσαμε να δούμε την επόμενη έκλειψη Ηλίου ή Σελήνης κ.ά.

Ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί σερβίρεται από την αυτόματη θεραπαινίδα του Φίλωνος

Παράλληλα, τέθηκαν σε λειτουργία το ξυπνητήρι του Πλάτωνος, το υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου, ένα θαύμα του αυτοματισμού του 3ου αι. π.Χ., και ο ηχητικός συναγερμός που περιγράφεται από τον Ήρωνα τον Αλεξανδρέα, ο οποίος ενεργοποιούνταν όταν οι προσκεκλημένοι διάβαιναν τη θύρα που προστατεύει!

 

Ακολούθησε επίδειξη του πολυβόλου καταπέλτη του Διονυσίου του Αλεξανδρέως, με αυτοματοποιημένη συνεχή ρίψη βελών, και του αυτόματου ανοίγματος των θυρών του ναού, όπως συνέβαινε κατά την αρχαιότητα μετά την τέλεση θυσίας στο βωμό του. Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να ρίξουν ένα νόμισμα και να πάρουν λίγο αγιασμό από τον αυτόματο πωλητή του Ήρωνος, να ανάψουν φωτιές και να στείλουν μηνύματα από την πυρσεία και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία, να ανυψώσουν βαρείς λίθους από μια τρίποδη ανυψωτική μηχανή, να λειτουργήσουν την πυροσβεστική αντλία του Ήρωνος και πολλά άλλα.

Ο Κ. Κοτσανάς επιδεικνύει το πλήρες ανάπτυγμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

 

«Ο σύγχρονος τεχνολογικός πολιτισμός δεν είναι μια αύξουσα καμπύλη εξέλιξης, όπως συνήθως πιστεύεται, αλλά μια ταχύτατη ανάπτυξη και κορύφωση κατά τον 3ο αιώνα π.Χ., μια υποχώρηση και απώλεια αυτής της τεχνολογίας στους επόμενους αιώνες και μια σταδιακή επανάκτησή της, με τον 13ο αιώνα μ.Χ. να ισοβαθμίζει την τεχνολογία αιχμής των αρχών του 2ου π.Χ. αιώνα. Το Μουσείο στεγάζει και παρουσιάζει στο κοινό αυτή την αξιοθαύμαστη λησμονημένη τεχνολογία και τα επιτεύγματά της, τα οποία η ανθρωπότητα επανέκτησε μετά από 1.500 χρόνια ωρίμανσης», τόνισε ο κ. Κοτσανάς.

Ο Κ. Κοτσανάς επιδεικνύει τον πολυβόλο καταπέλτη

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΚΟΤΣΑΝΑ

 

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά είναι πολιτιστικός οργανισμός και επίσημος μη κερδοσκοπικός φορέας που λειτουργεί επί 25 χωρίς καμία επιχορήγηση από οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.

 

Στην Αθήνα, Πινδάρου 6 & Ακαδημίας στο Κολωνάκι, φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση «Αρχαία Ελλάδα - Οι Απαρχές Των Τεχνολογιών» που παρουσιάζει 100 εφευρέσεις και τεχνολογικές επινοήσεις του αρχαιοελληνικού κόσμου, ενώ 42 μουσικά όργανα και πλήθος παιχνιδιών συγκροτούν την έκθεση «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια». Όλα τα εκθέματα είναι ακριβή λειτουργικά αντίγραφα, όπως προκύπτουν από τη μελέτη της ελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, και συνοδεύονται από δίγλωσσα επεξηγηματικά κείμενα. Το Μουσείο φιλοξενεί παράλληλα περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ επίκεινται τα εγκαίνια της έκθεσης «Σκέψου σαν τον Αρχιμήδη».

 

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671 Αθήνα

 

Επικοινωνία: 211 4110044, 6907 292002

 

Ώρες λειτουργίας: 09:00–17.00 καθημερινά και Σαββατοκύριακα
09:00–20.00 τους μήνες Ιούνιο - Σεπτέμβριο

 

Facebook: @KotsanasMuseumOfAncientGreekTechnology

 

Instagram: @kotsanasmuseum
 

Follow us:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Back to Top