«Δροσουλίτες»: Τα μαυροντυμένα φαντάσματα του Φραγκοκάστελου Χανίων

Οι ντόπιοι λένε ότι το οπτικό φαινόμενο γίνεται αντιληπτό τέλη Μαΐου

Ο μύθος πίσω από τους Δροσουλίτες στο Φραγκοκάστελο Χανίων / Βίντεο mega

Κάποιες χρονιές, προς το τέλος του Μαΐου, οι ντόπιοι λένε ότι κάνουν την εμφάνισή τους με την πρωινή δροσιά οι «Δροσουλίτες», τα φαντάσματα των νεκρών πολεμιστών του Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη, οι οποίοι εναντιώθηκαν στους Τούρκους. Πρόκειται για ένα οπτικό φαινόμενο που παρατηρείται γύρω από το κάστρο Φραγκοκάστελο Χανίων στη νότια Κρήτη. Πα' ρόλα αυτά, οι σκιές αυτές δεν έχουν φωτογραφηθεί ή βιντεοσκοπηθεί ποτέ.

Μπενίτο Μουσολίνι: Τον εκτέλεσαν και τον κρέμασαν μαζί με την ερωμένη του

Έτσι, για λίγη μόνο ώρα, αυτές οι ανθρωπόμορφες σκιές λέγεται ότι εμφανίζονται να προχωρούν η μία πίσω από την άλλη περίπου την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος, ενώ η παρουσία τους γίνεται αντιληπτή μόνο με άπνοια και αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Ύστερα, προχωρούν αργά προς το κάστρο και μετά εξαφανίζονται στη θάλασσα.

Η Ιστορία πίσω από τους «Δροσουλίτες»

O μύθος αφορά στον Χατζημιχάλη Νταλιάνη με τους 600 στρατιώτες του, οι οποίοι υπερασπίστηκαν το κάστρο του Φραγκοκάστελου από τους Οθωμανούς. Πολέμησαν γενναία ενάντια σε 8.000 Τούρκους και κατάφεραν να αντέξουν για περισσότερο από μια βδομάδα. Στη μάχη έπεσαν 335 από αυτούς, μαζί κι ο αρχηγός τους, ενώ οι απώλειες των Τούρκων ήταν 800 στρατιώτες.

Όπως αναφέρει η παράδοση, τα άψυχα κορμιά των πολεμιστών του Νταλιάνη έμειναν άταφα, ώσπου ένας δυνατός άνεμος έφερε την άμμο από τους αμμόλοφους της παραλίας και σκέπασε τα σώματά τους.

Οι Κρητικοί λένε πως οι «Δροσουλίτες» εμφανίζονται κάποιες χρονιές τις τελευταίες μέρες του Μαίου και τις πρώτες του Ιουνίου, σαν ανθρωπόμορφες σκιές, μαυροντυμένες, περπατώντας ή καβαλώντας άλογα, ενώ το όνομά τους σχετίζεται με την εμφάνισή τους κατά τις πρωινές ώρες, μαζί με την πρωινή δροσιά.

Σαν σήμερα παραδόθηκε άνευ όρων η ναζιστική Γερμανία

«Δροσουλίτες»: Εμφανίσεις και οι επιστημονικές εξηγήσεις

Αν και ποτέ δεν έχουν φωτογραφηθεί ή βιντεοσκοπηθεί, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι έχουν δει τις σκιές από τους «Δροσουλίτες». Η επιστημονική εξήγηση κάνει λόγο για αντικατοπτρισμό που οφείλεται στη διάθλαση των ηλιακών ακτίνων στο νέφος της πρωινής δροσιάς.

Παρ' όλο που ο μύθος αναφέρει ότι οι «Δροσουλίτες» είναι άκακα φαντάσματα που δεν πείραξαν ποτέ κανένα, το 1890 λέγεται ότι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονταν στο Φραγκοκάστελο, έφυγαν πανικόβλητοι όταν τους αντίκρυσαν μπροστά τους. Επίσης, πολλά χρόνια αργότερα, όταν οι Γερμανοί είχαν καταλάβει την Κρήτη, ένα στρατιωτικό απόσπασμα φέρεται να είδε τα φαντάσματα, τα οποία πέρασε για αντάρτες και οι στρατιώτες, μάταια, άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους. 

Μία ακόμα ερμηνεία που κυριαρχεί είναι ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι μία μορφή διοράσεως (clairvoyance), το οποίο παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες με ανάλογες εμφανίσεις στρατευμάτων σε σκιές, όπως παραδείγματος χάρη στη Σκωτία («απόκρυφο ψυχικό φαινόμενο»). Επιπρόσθετα, χαρακτηριστική αναφορά ήταν και αυτή του Ηροδότου, ο οποίος έγραψε ότι στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, αφού προηγήθηκε «φως μέγα» παρουσιάστηκαν «φαντάσματα και είδωλα ένοπλων ανδρών».

Τέλος, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στη μάχη του Mons του Βελγίου εμφανίστηκαν ανθρώπινες σκιές πάνω από τους στρατιώτες. Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίστηκε ως «Φαινόμενο των Αγγέλων του Mons».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top