«Ο σύντροφός μου δεν είναι λευκός. Οι γονείς μου ήθελαν να με αποκληρώσουν»

Μία προσωπική ιστορία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού - Ζωή χωρίς διακρίσεις και ίσα δικαιώματα για όλους / Βίντεο ΕΡΤ

Στις 21 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Κατά κάθε είδους και μορφής του και, δυστυχώς, αυτή η μάστιγα έχει πολλά πρόσωπα.

Ελληνίδα ηθοποιός: «Φοβόμουν να κάνω παιδί γιατί σκεφτόμουν το χρώμα του»

Ο ρατσισμός έχει πολλές μορφές, μπορεί να είναι εθνικός - φυλετικός, προέλευσης, χρώματος, φύλου, θρησκευτικής ταυτότητας, οικονομικής επιφάνειας, πολιτικής - ιδεολογικής έκφρασης, σεξουαλικής επιλογής, ηλικίας, φυσικής ικανότητας κ.λπ. Πέρα από τους αγώνες στην Ιστορία για ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες σε όλους τους ανθρώπους, ακόμη και σήμερα συναντούμε καθημερινά παραδείγματα που συνάνθρωποί μας αδικούνται ή χαίρουν διαφορετικής μεταχείρησης από κάποιους άλλους λόγω των παραπάνω.

Στις 21 Μαρτίου γιορτάζουμε μία ιδιαίτερη μέρα. Μία ημέρα που όλοι έχουν ίδια δικαιώματα στη ζωή, χωρίς διακρίσεις, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού / Φωτογραφία pexels

«Ο σύντροφός μου δεν είναι λευκός και δέχεται ρατσισμό»

Ας μην πάμε μακριά. Μία νεαρή κοπέλα από την Ελλάδα είναι πολύ ερωτευμένη και σε σχέση δύο χρόνια με έναν άνδρα που δεν είναι λευκός, όπως εκμυστηρεύτηκε στo ampa της lifo. Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια δέχεται απίστευτες πιέσεις και εκβιασμούς από την οικογένειά της, λόγω της επιλογής του συντρόφου της. Την απειλούν με αποκλήρωση, ενώ και σε εκείνον φέρονται με απαίσιο τρόπο, προσπαθώντας καθημερινά να καταστρέψουν τη σχέση της κόρης τους.

«Από πού να αρχίσω... Εδώ και δύο χρόνια έχω σχέση με ένα παιδί από άλλη χώρα, που ζει στην Ελλάδα και καθημερινά παλεύει να τα βγάλει πέρα με τον ρατσισμό, με την άρνηση και τα "καθόλου" ίσα δικαιώματα».

H κοπέλα κατάγεται από αρκετά εύπορη οικογένεια, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε από το να ζει μία πιο λιτή ζωή με τον σύντροφό της, ενώ οι γονείς της, της έχουν γυρίσει την πλάτη, αρνούμενοι να προσφέρουν οποιαδήποτε είδους βοήθεια στο νέο ζευγάρι. «Ειμαι από πλούσια οικογένεια. Ποτέ δεν μου έλειψε τίποτα. Είχα μάθει στις ανέσεις μου, όμως δεν ήξερα πραγματικά τη ζωή. Οι γονείς μου, αν και με αγαπούν πολύ, είναι μιας άλλης γενιάς και υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ μας. Ποτέ δεν με κατάλαβαν και τις περισσότερες φορές με έκριναν για τις επιλογές μου».

Η ιστορία της μικρής Αλεξίας - Γεννήθηκε από γονείς με κινητικά προβλήματα

«Ο σύντροφός μου δεν είναι λευκός και δέχεται ρατσισμό. Όταν γνωριστήκαμε, αυτό που πραγματικά με κέρδισε ήταν η ειλικρίνειά του. Ήξερα από την αρχή ότι η κατάσταση στην οποία βρισκόταν ήταν πολύ δύσκολη. Ζήσαμε έναν φλογερό έρωτα. Ήταν πάντα στο πλευρό μου, με υποστήριζε, με καταλαβαινε, με νοιαζοταν. Εργαζόταν, αλλά τα χρήματα δεν ήταν πολλά και υπήρχε εκμετάλλευση, καθώς "δεν ειναι Έλληνας" και τον αντιμετώπιζαν αλλιώς - και ακόμα το ίδιο».

Παρ΄όλα τα προβλήματα, τα λιγοστά χρήματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν, λόγω της αγάπης τους το νεαρό ζευγάρι κατάφερνε και ζούσε ευτυχισμένο. «Δε με έμοιαζαν τα χρήματα, ούτε οι ανέσεις που μέχρι χθες είχα, αλλά με ένοιαζε να είμαι μαζί του και να είναι η κάθε μερα μου γεμάτη με την παρουσία του».

Η ιστορία του συγκεκριμένου ζευγαριού, δυστυχώς δεν είχε το ευτυχισμένο τέλος που όλοι θα ευχόμασταν, αφού έπειτα από τόσους μήνες πίεσης και απαξίωσης προς την κόρη τους και λόγω της άδικης αντιμετώπισης του συντρόφου της -που αφορούσε καθαρά την καταγωγή του-, εκείνος δεν άντεξε και αποφάσισε να φύγει στο εξωτερικό για να βρει καλύτερη τύχη, ενώ η κοπέλα λόγω οικονομιών δυσκολιών δεν μπόρεσε να τον ακολουθήσει... «Ήθελα πολύ να πάω μαζί του, αλλά για κάποιον λόγο επέλεξα να μείνω εδώ, χωρίς να σημαίνει ότι χωρίσαμε. Ίσως κάποια μέρα να έρθει να με βρει ή να τον βρω... Γνώρισα έναν αληθινό έρωτα και δεν υπάρχει στιγμή που να μετανιώνω για όσα επέλεξα να ζήσω με αυτό τον άνθρωπο. Στο μέλλον ευελπιστώ να μη χαθεί αυτή η αγάπη και πάρα τις δυσκολίες να καταφέρουμε να είμαστε μαζί και σε πολύ καλύτερες συνθήκες».

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού / Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών / Φωτογραφία unsplash

Ησαΐας Ματιάμπα: «Με έχουν βρίσει στο αμάξι λόγω χρώματος»

Η «σφαγή της Σάρπβιλ» αποτέλεσε αφορμή για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού / Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960, δηλαδή έξι χρόνια πριν από την καθιέρωση της παγκόσμια ημέρας, η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ στη Νότια Αφρική. Η συγκεκριμένη πράξη είχε «αιματηρό» αποτέλεσμα, αφού έχασαν τη ζωή τους 70 άνθρωποι.

Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ. Οι νόμοι είχαν επιβληθεί από το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές και οι διαδηλωτές ουσιαστικά διαμαρτύρονταν για το σύνολο της βαρβαρότητας και της ανισότητας που υφίσταντο οι έγχρωμοι από τους λευκούς.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: «Έχω ένα όνειρο...»-Σαν σήμερα συνελήφθη για ψευδορκία

Αφορμή για τη διαδήλωση βέβαια αποτέλεσε η απόφαση να υπάρχει ένα είδος «διαβατηρίου» για έγχρωμους προκειμένου να μετακινηθούν οπουδήποτε επιθυμούν. Όταν οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από το αστυνομικό τμήμα της Σάρπβιλ, πολεμικά αεροπλάνα άρχισαν να εκτελούν πολύ χαμηλές πτήσεις από πάνω τους. Εκείνοι θεώρησαν πως δέχονται επίθεση και άρχισαν να πετούν πέτρες, οι οποίες αποτελούσαν το μόνο τους όπλο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αστυνομία να ανοίξει πυρ και σκοτωθούν 69 άνθρωποι με πολλούς από τους νεκρούς να έχουν χτυπηθεί πισώπλατα. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονταν και παιδιά 12 και 13 ετών, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η συγκεκριμένη διαδήλωση έμεινε στην Ιστορία ως «Η σφαγή της Σάρπβιλ» καταφέρνοντας να τραβήξει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης και, φυσικά, του Τύπου. Έτσι, το θέμα έφτασε στον Ο.Η.Ε. που με τη σειρά του θέσπισε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων ή όπως είναι ευρέως γνωστή, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top