Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Σχολικής Βίας: Ποιες είναι οι μορφές bullying

Σοκάρουν τα στατιστικά στοιχεία - Θύμα ένας στους πέντε μαθητές!

Κορίτσι - Τετράδιο

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού (school bullying).

Ο όρος εκφοβισμός περιγράφει την εσκεμμένη και συστηματική επαναλαμβανόμενη βία ή επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικής βλάβης από μαθητές προς τους συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου. 

Μαθητής στη Μεταμόρφωση: «Μαμά με είχαν κάτω και με κλωτσούσαν στην κοιλιά»

Ποιες είναι οι μορφές του bulling – Στατιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ), για το διάστημα 2018, ένας στους πέντε εφήβους ανέφερε ότι ήταν θύμα εκφοβισμό, ενώ ένας στους επτά ότι ήταν θύτης.

Οι μορφές που μπορεί να πάρει ο σχολικός εκφοβισμός είναι πολλές και μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και συνδυαστικά.

Σπαράζει 9χρονος θύμα bullying: «Δώσε μου ένα μαχαίρι να πεθάνω τώρα»

•    Λεκτική: Γίνεται με την συστηματική χρήση υβριστικών εκφράσεων και φραστικών επιθέσεων, με προσβολές αλλά και απειλές, με ειρωνεία, με πειράγματα και ταπεινωτικούς χαρακτηρισμούς, χρήση παρατσουκλιών, με κοροϊδία ή καζούρα, με εκβιασμό για απόσπαση προσωπικών ειδών του θύματος. (19,8%)

•    Σωματική: Γίνεται με φυσικό τραυματισμό ή ακόμα και με την απειλή τραυματισμού, μέσα από σπρωξίματα, χτυπήματα, σκουντήματα, αγκωνιές, γροθιές και κλοτσιές, τρικλοποδιές, χτυπήματα με αντικείμενα, τσιμπήματα και δαγκωνιές, φτυσίματα, μαλλιοτραβήγματα, καταστροφή προσωπικών ειδών του θύματος. (4,5%)

Καβάλα: Νέα καταγγελία για bullying στο σχολείο του οχτάχρονου

•    Ηλεκτρονική: Ο σύγχρονος τρόπος μέσα από την αποστολή υλικού με υβριστικό ή και απειλητικό ακόμα περιεχόμενο με μηνύματα ή και βίντεο στο κινητό, με e-mails, στο facebook, σε chat rooms, χρήση ή και παραποίηση των προσωπικών δεδομένων του θύματος, δημιουργία ιστοσελίδων ή και προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με παραποιημένα και ψεύτικα χαρακτηριστικά, παραποιημένες φωτογραφίες, βίντεο, αποκλεισμός του από δικτυακές ομάδες, απειλητικές κλήσεις στο κινητό του συνήθως από άγνωστα νούμερα. (5,2%)

•    Κοινωνική: Γίνεται με την προσπάθεια να απομονωθεί και να αποκλειστεί κοινωνικά το θύμα μέσα από την αγνόηση ατόμου, την πρόκληση αντιπάθειας, τη δυσφήμιση και τη συκοφαντία, μέσα από τη διάδοση κουτσομπολιών και γενικότερα κακόφημων, ψευδών στοιχείων, την αποκάλυψη ακόμα και τη διαστρέβλωση όσων εκμυστηρεύτηκε το θύμα (την συγκεκριμένη μορφή την συναντάμε πιο συχνά ανάμεσα στα κορίτσια).

Ξυλοδαρμός μαθητή Καβάλα: «Θα μπορούσε να τρυπήσει ο πνεύμονάς του»

•    Ρατσιστική: Γίνεται με την χρήση και την διάδοση αρνητικών σχολίων λόγω της καταγωγής του θύματος, του κοικωνικο-οικονομικού επιπέδου του, του σεξουαλικού προσανατολισμού, κάποιου σωματικού ελαττώματος ή ασθένειας… γενικότερα γίνονται «επιθέσεις» λόγω της διαφορετικότητας. (13,1%)

Βύρωνας: Άγρια επίθεση σε μαθητή που υπερασπίστηκε την αδερφή του

•    Σεξουαλική: Γίνεται με ανήθικες χειρονομίες και αγγίγματα κυρίως στα γεννητικά όργανα και στο στήθος αν είναι κορίτσι, υβριστικό λεξιλόγιο, σεξουαλικά υπονοούμενα, πειράγματα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, εικόνες με σεξουαλικό περιεχόμενο, μπορεί να φτάσει ακόμα και σε σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις. (13,4%)

Το «Χαμόγελο του Παιδιού», μέσα από την Εθνική Γραμμή SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111, παρέχει κατευθύνσεις και συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top