Σαν σήμερα καθιερώθηκε το σήμα V της νίκης από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ

Μία από τις πιο επιτυχημένες καμπάνιες, το «V για τη νίκη»

Μία από τις πιο επιτυχημένες καμπάνιες, το «V για τη νίκη», ξεκίνησε από το BBC τον Ιούλιο του 1941.

Είναι εμπνευσμένο από τον Victor de Laveleye, πρώην Βέλγο υπουργό Δικαιοσύνης και διευθυντή του βελγικών γαλλόφωνων εκπομπών στο BBC, ο οποίος παρότρυνε τους συμπατριώτες του να χρησιμοποιήσουν το γράμμα V ως ‘σήμα κατατεθέν’, δεδομένου ότι είναι το πρώτο γράμμα της γαλλικής λέξης για τη νίκη (Victoire), της φλαμανδικής και της ολλανδικής για την ελευθερία (vrijheid) και, φυσικά, της αγγλικής λέξης "victory", καθιστώντας το έτσι, ένα πολυ-εθνικό σύμβολο αλληλεγγύης.

σήμα V Τσωρτσιλ

Στην εκπομπή του BBC, ο De Laveleye δήλωσε ότι "ο κατακτητής, βλέποντας αυτό το σήμα να επαναλαμβάνεται, θα καταλάβαινε ότι είναι περιτριγυρισμένος από ένα τεράστιο πλήθος πολιτών που περιμένει με ανυπομονησία την πρώτη στιγμή αδυναμίας του. Μέσα σε λίγες εβδομάδες το σήμα V, άρχισε να εμφανίζεται σε τείχη σε ολόκληρο το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και τη Βόρεια Γαλλία. 

Μετά την επιτυχία αυτή, το BBC ξεκίνησε την εκστρατεία "V for Victory", την οποία ανέθεσε στον επικεφαλής συντάκτη ειδήσεων Douglas Ritchie. Ο Ritchie πρότεινε τη δημιουργία ενός ακουστικού V χρησιμοποιώντας τον κώδικα Morse (τρεις κουκκίδες και μια παύλα). Καθώς οι ράβδοι ανοίγματος της Πέμπτης Συμφωνίας του Μπετόβεν είχαν τον ίδιο ρυθμό, το BBC το χρησιμοποίησε ως ηχητικό σήμα στα προγράμματα ξένης γλώσσας .

Μέχρι τον Ιούλιο του 1941, η εμβληματική χρήση του γράμματος V είχε εξαπλωθεί στην κατεχόμενη Ευρώπης. Στις 19 Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ ανέφερε την εκστρατεία «V για τη Νίκη» σε μια ομιλία του, από την οποία άρχισε να χρησιμοποιεί το σημάδι χεριού V. 
 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top