Συγκρατημένα αισιόδοξος για τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός

Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα ενόψει και της αυριανής συνάντησης Γεραπετρίτη-Φιντάν στην τουρκική πρωτεύουσα. 

Μητσοτάκης: Στόχος η επίλυση της διαφοράς με την Τουρκία

Οι επόμενοι μήνες είναι σημαντικοί για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λευκωσία, στο περιθώριο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

«Αντιμετωπίζω τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία. Το λέω αυτό διότι πράγματι έχουμε και τους τελευταίους μήνες μία μείωση της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Όμως, απομένει αυτό το καλό κλίμα να έχει, προφανώς, συνέπεια και συνέχεια και αυτό σίγουρα απαιτεί και από την Τουρκία μία αναθεώρηση, θα έλεγα, της επιθετικής στάσης την οποία τήρησε απέναντι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

Τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ: Στο επίκεντρο η ηλεκτρική ενέργεια

Ασφάλεια, άμυνα, ενέργεια, πολιτική προστασία, κλιματική κρίση και τουρισμός, βρέθηκαν στην ατζέντα της τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρο- Ισραήλ και κυρίως η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector που θα ενώσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ με την Ευρώπη. 

«Υπάρχει μια διασύνδεση η οποία οργανώνεται σήμερα από την ηπειρωτική Ελλάδα προς την Κρήτη και την Κύπρο και θα θέλαμε να συνδεθεί και με το Ισραήλ και πιθανώς και ανατολικά του Ισραήλ» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. 

Το ηλεκτρικό καλώδιο θα έχει 1.200 μέτρα μήκος, θα εκτείνεται σε βάθος 3.000 μέτρων και θα έχει ισχύ 2.000 Μέγκαβατ.

«Υποστηρίζουμε την ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών μας που είναι ένα πρόγραμμα εξαιρετικού ενδιαφέροντος, γιατί αναζητούμε να επεκταθούμε περισσότερο στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών» ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Συζητήθηκαν επίσης οι τρόποι εξαγωγής του φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ευρώπη, επαναφέροντας εμμέσως τα σενάρια για τον East MED, όπως και η διεύρυνση του τριμερούς σχήματος, με την προσθήκη των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και της Ινδίας. 

Χριστοδουλίδης: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη Γεωγραφία»

Κρίσιμοι είναι όμως οι επόμενοι μήνες και για το Κυπριακό, με τη Λευκωσία να επιθυμεί την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επανέναρξη των συνομιλιών. 

«Δεν μπορούμε, όπως λέω συχνά, να αλλάξουμε τη γεωγραφία και είμαστε εδώ να συνεργαστούμε με όλους τους γείτονές μας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, στη βάση δεδομένων που θα οδηγούν σε οφέλη για όλους τους λαούς της περιοχής» δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top