Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε από το χθεσινό Eurogroup: Χρέος, λιτότητα και νέα μέτρα

Γιατί η λέξη κλειδί είναι τα «διαρθρωτικά μέτρα»

Κέρδη και απώλειες μετρούν στην κυβέρνηση από το χθεσινό Eurogroup.

Το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της άμεσης εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο, τα «γκρίζα» σημεία στη συμφωνία είναι πολλά, με τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα… μέχρι νεοτέρας να ανοίγει την πόρτα για νέα μέτρα και μετά το 2018.

Τι κέρδισε η Αθήνα

Η Ελλάδα πήρε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος χωρίς να έχει κλείσει ακόμη η δεύτερη αξιολόγηση. Το «πακέτο» που πήρε η Αθήνα θα οδηγήσει σε μια ελάφρυνση περίπου 22% του ΑΕΠ ως το 2060.

Όσον αφορά την αξιολόγηση, ήδη έχει κλείσει το 2017, όσον αφόρα τα πρόσθετα, και είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσει και το 2018 χωρίς ιδιαίτερα μέτρα, ενώ θετικά αποτιμάται και η δήλωση του Ντάισελμπλουμ για να γίνει σεβαστό το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τα εργασιακά.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση αποτιμούν πολύ θετικά το ότι κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς να είναι προαπαιτούμενο να υπογράψει και το ΔΝΤ.

Τι έχασε η Αθήνα

Παρά τα κέρδη για το χρέος, το παραμύθι έχει και… δράκο!

Η συζήτηση για δημοσιονομική χαλάρωση μπήκε... στο αρχείο και τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% θα μείνουν για καιρό και μάλιστα θα φέρουν και νέα μέτρα!

Βάσει της συμφωνίας, είναι θέμα διαπραγμάτευσης το ποια θα είναι τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν ότι σε μεσοπρόθεσμο διάστημα (από 3 έως 10 χρόνια, όσο συμφωνηθεί) η ελληνική κυβέρνηση θα πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Η λέξη κλειδί είναι τα «διαρθρωτικά μέτρα», καθώς η κυβέρνηση απέφυγε τη λέξη «δημοσιονομικά». Η διαπραγμάτευση για το ποια θα είναι αυτά τα μέτρα θα αρχίσει μετά τη λήξη της δεύτερη αξιολόγησης.

Το γεγονός ότι πάει προς τα πίσω το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, σημαίνει ότι για τουλάχιστον ακόμη τρία χρόνια θα έχουμε λιτότητα.

Ωστόσο, τα ήδη σκληρά μέτρα του 2018 εκτιμάται πως θα προκαλέσουν ύφεση στην οικονομία και κατ’ επέκταση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Έτσι, θα χρειαστούν και νέα μέτρα για το 2019, το 2020, κλπ. για επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%!

Τι είδους μέτρα θα είναι αυτά; Μείωση του αφορολόγητου (έως) τις 5.000 ευρώ και περικοπές στις συντάξεις που ζητά το ΔΝΤ αλλά και νέοι φόροι και μείωση μισθών

Δείτε ακόμη:

Τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας: Μειώσεις μισθών, απολύσεις και νέοι φόροι με σφραγίδα Eurogroup

Νεύρα στο ΔΝΤ για Eurogroup: Εμείς δεν κοπανάμε πόρτες πίσω μας, ούτε φεύγουμε τρέχοντας!

Βενιζέλος: Η συμφωνία είναι 4ο Μνημόνιο χωρίς δάνειο – Γλείφουν εκεί που έφτυναν

ΔΥΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΚΟΣΜΟΙ! Για σημαντική επιτυχία μιλά η κυβέρνηση – Νέα μέτρα και κόφτη βλέπει η ΝΔ

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ από το Eurogroup: Μας δίνουν «τυράκι» για το χρέος,«φάκα» στα υπόλοιπα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top