Χατζηδάκης: Το μέλλον μας δεν είναι τα μνημόνια

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει μια χώρα Β' κατηγορίας στην Ευρώπη» τόνισε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Χατζηδάκης:  Το μέλλον μας δεν είναι τα μνημόνια
Για «το σχέδιο της ΝΔ για το μέλλον», μίλησε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει επ' αόριστον μια χώρα Β' κατηγορίας στην Ευρώπη και δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας τα μνημόνια.
«Η κρίση διαρκεί ήδη 7 χρόνια και σήμερα που μιλάμε, δυστυχώς, υπάρχουν λίγοι λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι πως η χώρα μας θα μπορέσει να μπει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης» συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι δεν ισχυρίζεται ότι ήταν όλα τέλεια λίγα χρόνια πριν, αλλά πως χωρίς αμφιβολία τα τελευταία 2 χρόνια βιώνουμε μια αισθητή οπισθοδρόμηση.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης είχε τεράστιο κόστος και συνέβαλε στην επιστροφή της χώρας στην ύφεση, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος αποτιμά το κόστος στα 86 δισ. ευρώ, ενώ ο κ. Ρέγκλινγκ του ESM στα 100 δισ. ευρώ.
Είπε επίσης ότι η δημοσιονομική προσαρμογή εστιάζει στους φόρους, δημιουργώντας ασφυξία στην οικονομία, κάτι που δεν έκανε η Ιρλανδία και η Κύπρος, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι εχθρική και στην επιχειρηματικότητα και στο πρόγραμμα προσαρμογής.
Για το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι το κόμμα του είναι υπέρ μιας θετικής ρύθμισης. «Είμαστε όλοι Έλληνες, είμαστε όλοι φορολογούμενοι, δεν θα μπορούσαμε να ζητάμε κάτι διαφορετικό! Ακόμη περισσότερο, ως μελλοντική κυβέρνηση της χώρας δεν θέλουμε, φυσικά, να κληρονομήσουμε μια απολύτως χαοτική κατάσταση. Όμως, αυτό που μας φοβίζει, είναι ότι αν δεν αλλάξει η συνολική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην οικονομία, ακόμα και μια θετική ρύθμιση για το χρέος κινδυνεύει να πάει χαμένη». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πανηγυρίζει για τους φόρους, δυσανασχετεί για τις μεταρρυθμίσεις και έχει μετατρέψει την οικονομία «σε οικονομία του ου μπλέξεις!»

Για αρχή, διευκρίνισε, η ΝΔ μιλάει για λελογισμένη μείωση φόρων, σε συνδυασμό με ισόποση μείωση δαπανών.
«Επειδή, όμως, για την επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζεται μεγαλύτερη μείωση φόρων, στη Νέα Δημοκρατία λέμε ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, κάτι που θα επιτευχθεί με τη μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% από το 2018 και μετά. Ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξης του 4% τον οποίο έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα επιτρέψει να υλοποιηθούν πρωτοβουλίες οι οποίες θα δώσουν ανάσα στην οικονομία και θα ωθήσουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά», πρόσθεσε.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top