Σαρωτικές ΑΛΛΑΓΕΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ! Τι αλλάζει σε μετατάξεις και αποσπάσεις

Γεροβασίλη: Τομή το νέο σύστημα κινητικότητας

Σαρωτικές ΑΛΛΑΓΕΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ! Τι αλλάζει σε μετατάξεις και αποσπάσεις
Νομοσχέδιο-τομή χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία για το νέο σύστημα κινητικότητας στο δημόσιο η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης έκανε λόγο για ασφυκτικές προθεσμίες, με την αντιπολίτευση να της επιτίθεται λέγοντας πως ενώ έδωσε πέντε μήνες για να γίνει διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, τώρα ζητά να συζητηθεί και να ψηφιστεί σε δύο μέρες με την διαδικασία του επείγοντος.
«Δεν τακτοποιούμε απλά το Δημόσιο. Ανασυγκροτούμε τον Δημόσιο τομέα υπέρ των εργαζομένων και του πολίτη. Το ενιαίο σύστημα κινητικότητας βάζει σε τάξη ένα θολό τοπίο μετατάξεων και αποσπάσεων. Υπήρξε κατακερματισμός, απουσία κριτηρίων αξιολόγησης των αναγκών σε προσωπικό και εγγυήσεων διαφάνειας και αντικειμενικότητας στις διαδικασίες επιλογές» πρόσθεσε η κα Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Υπήρχε, με λίγα λόγια, ένας θεσμικός θόρυβος, διάτρητος από παραθυράκια, υποσημειώσεις και προσωποπαγείς επιλογές. Μια τέτοια συνθήκη πέρα από την αδιαφάνεια, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα τόσο στους εργαζομένους, όσο και στους πολίτες».
Η υπουργός σημείωσε πως το νέο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας θα παρουσιάζει 4 χαρακτηριστικά:
- Ο αμιγώς εθελούσιος χαρακτήρας της κινητικότητας, με δικαίωμα συμμετοχής κάθε υπαλλήλου και με μόνη προϋπόθεση την κάλυψη των θέσεων του κλάδου του στην υπηρεσία που υπηρετεί σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ή 65% αν πρόκειται για μικρούς Δήμους με πληθυσμό κάτω από 90.000.
- Η υποχρέωση δημοσιοποίησης των κενών θέσεων μέσω της ανάρτησής τους σε διαδικτυακή πλατφόρμα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ώστε να υπάρχει διάχυση της πληροφορίας σε όλους - οι δημόσιοι φορείς θα δηλώνουν την ανάγκης τους για κάλυψη θέσεων και ο υπάλληλος, με βάση τα προσόντα του, θα διεκδικεί τη θέση
- H χρονικά καθορι��μένη και δεσμευτική ολοκλήρωση των διαδικασιών μετάταξης ή απόσπασης. Χρειάζεται πια μία μόνο υπογραφή από τον φορέα υποδοχής (που πρέπει όχι μόνο να αιτιολογεί την επιλογή του, αλλά και να περιλαμβάνει συγκριτική αξιολόγηση των υποψηφίων). Σε τρεις μήνες από την υποβολή αίτησης η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί.
- H θεσμοθέτηση ενιαίων προϋποθέσεων και ενιαίου πλαισίου κανόνων για τις μετατάξεις και τις αποσπάσεις.
Για πρώτη φορά δικαίωμα απόσπασης για συνυπηρέτηση με σύζυγο
Σύμφωνα με την ίδια, για πρώτη φορά εισάγεται γενικό δικαίωμα απόσπασης για συνυπηρέτηση με σύζυγο (ή συμβιούντα) δημόσιο υπάλληλο στην περιοχή που υπηρετεί ένας εξ αυτών, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες για οικογενειακή επανένωση.
«Για εμάς το κράτος δεν πρέπει να είναι ούτε μεγάλο, ούτε μικρό. Πρέπει να είναι όσο χρειάζεται. Για να είναι ένα κράτος ικανό να αντεπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής» κατέληξε η κα Γεροβασίλη.
Σημειώνεται ότι κεντρικό ρόλο στο συντονισμό και την εφαρμογή του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας έχει η επταμελής Κεντρική Υπηρεσία Κινητικότητας στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η υπηρεσία αποτελείται αφενός από πρόσωπα που παρέχουν αυξημένες εγγυήσεις αντικειμενικότητας (π. χ. εκπρόσωποι ΑΣΕΠ, Νομικός Σύμβουλος ΝΣΚ). Αφετέρου από υπηρεσιακούς παράγοντες που είναι αρμόδιοι για θέματα διαχείρισης προσωπικού (π. χ. Διοικητικοί Γραμματείς, Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων).
Δείτε ακόμη:
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top