Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ: Μεταστροφή της Σλοβακίας υπέρ της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό

Μόνο η Πολωνία επιμένει στην άρνηση - Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου

​Mεταστροφή της Προεδρίας της Σλοβακίας στο θέμα του μεταναστευτικού και εξομάλυνση των απόψεων των χωρών του Βίζεγκραντ, πλην της Πολωνίας, καταγράφηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανώτερη πηγή της Κομισιόν με εξαιρετικά καλή γνώση των συζητήσεων, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου η πηγή εξήγησε ότι "όλα σχεδόν τα κράτη μέλη έχουν μεταστραφεί και έχουν πλέον προσχωρήσει στην πλευρά της προκαθορισμένης `αλληλεγγυης` με μόνο αρνητή την Πολωνία".

Η συζήτηση είχε ξεκινήσει σε δείπνο των Υπουργών χθες βράδυ από το οποίο απουσίαζε ο Ιταλός και ο Γάλλος. Εκεί η σλοβακική Προεδρία κατέβασε μια πρόταση που προέβλεπε την αντικατάσταση των μόνιμων ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων που προτείνονται από την Επιτροπή, από άλλες μορφές στήριξης των χωρών που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος. Η πρόταση αυτή, απορρίφθηκε τις περισσότερες χώρες, αλλά και την Κομισιόν.
Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου, Σλοβάκος Υπουργός Κάλινακ δήλωσε σχετικά ότι "η αλληλεγγύη έχει την ίδια έννοια σε όλες τις γλώσσες", σημείωσε δε πως είναι ξεκάθαρο ότι η μετεγκατάσταση ως τώρα δεν είναι απόλυτα επιτυχής και πως η Προεδρία επιθυμεί να παρουσιάσει "αποτελεσματικές λύσεις".
Αβραμόπουλος: Δεν υπάρχει «ευέλικτος γάμος»!

"Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι εννοούμε όταν λέμε αποτελεσματική αλληλεγγύη ή ευέλικτη αλληλεγγύη. Όπως δεν υπάρχει ευέλικτος γάμος" συμπλήρωσε αστειε��όμενος ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος προηγουμένως είχε εξασφαλίσει την απόρριψη της χθεσινοβραδινής πρότασης.
Η Προεδρία εξάλλου παραδέχτηκε, πως υπάρχουν πολύ διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του Συμβουλίου, σημειώνοντας πως στοχεύει στη γεφύρωσή τους έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία στη βάση ενός συμβιβασμού. "Με την πρόταση που καταθέσαμε άνοιξε η συζήτηση και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε μπροστά και θα επανέλθουμε με μια ακόμα καλύτερη πρόταση", είπε ο Σλοβάκος Υπουργός.
Το Συμβούλιο τώρα αναμένει μια νέα συμβιβαστική πρόταση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου στο επόμενο Συμβούλιο Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ενώ η Κομισιόν θα καταθέσει τις τελικές νομοθετικές της προτάσεις της για την αναθεώρηση του Κανονισμού τον Ιούνιο του 2017.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top