Παυλόπουλος: Η αναστήλωση του κοινωνικού κράτους είναι η μεγαλύτερη προσφορά του Ομπαμα

«Άλλο ο κρατισμός που είναι πληγή και άλλο το κοινωνικό κράτος» διευκρίνισε

Παυλόπουλος: Η αναστήλωση του κοινωνικού κράτους είναι η μεγαλύτερη προσφορά του Ομπαμα
«Χωρίς κοινωνικό κράτος Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και επισήμανε ότι η μεγαλύτερη τομή με την οποία έχει συνδέσει το όνομα του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα, που σε δυο μέρες φτάνει στην Αθήνα, είναι η αναστήλωση του κοινωνικού κράτους στις ΗΠΑ.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει σήμερα, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς, είναι η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, το οποίο είναι υποχρέωση του κράτους εκ του Συντάγματος, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την αντιφώνηση του, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος, στη Νέα Ποτίδαια, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας το 1821.
Με αφορμή το Έτος Αριστοτέλη που διανύουμε, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο πνεύμα του Αριστοτέλη και το περιεχόμενο που έδωσε στην έννοια της Δικαιοσύνης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και σημείωσε πως αυτή πρέπει να την υπερασπιστούν όλη η Δύση και η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία της Δύσης, ιδίως η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.
«Γιατί ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει σήμερα είναι η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Το βλέπουμε αυτό όχι μόνο στον τόπο μας, με τα δεινά του λαού μας και την κρίση που έχει ενσκήψει», εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος και προσέθεσε: «Το βλέπουμε στην Ευρώπη, γιατί να θυμάστε και να θυμόμαστε ότι τα μορφώματα του φασισμού και του ναζισμού, που αναπτύσσονται, κυρίως προκύπτουν επειδή υπάρχει αυτή η αύξηση των ανισοτήτων και ο κίνδυνος της ρήξης του κοινωνικού ιστού».
Ο κ. Παυλόπουλος απάντησε σε όσους ζητούν λιγότερο Κράτος, λέγοντας πως άλλο είναι ο κρατισμός και άλλο το κοινωνικό κράτος. «Το λέω αυτό προς όλους εκείνους οι οποίοι θεωρούν ότι η παρουσία του Κράτους δεν πρέπει να είναι τόσο ζωντανή. Συμφωνώ, ο κρατισμός αποτελεί μια πληγή πραγματικά, αλλά ο κρατισμός με την έννοια που τον ξέραμε. Ο κρατισμός δεν συμπεριλαμβάνει το κοινωνικό κράτος. Το κοινωνικό κράτος είναι υποχρέωση του κράτους εκ του Συντάγματος», υπογράμμισε
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top