Το χρονικό, οι αποκαλύψεις και το «φάντασμα» της δραχμής

Τι δείχνουν τα γεγονότα ότι από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως την υπογραφή του μνημονίου

​Στα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της σκοτεινής περιόδου του πρώτου εξαμήνου του 2015 ανέλυσε ο αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος του Star Πέτρος Μποτσαράκος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Μάρα Ζαχαρέα, σχετικά με την υπόθεση των αποκαλύψεων από τη Γαλλία που εμπλέκουν την ελληνική κυβέρνηση σε σενάρια δραχμής, το ίδιο διάστημα.


Το χρονικό της κρίσιμης περιόδου έχει ως εξής:


-Η Κυβέρνηση εκλέγεται 25 Ιανουαρίου του 2015.


-Στις 30 Ιανουαρίου έχουμε συνάντηση Βαρουφάκη-Ντάιζελμπλουμ και το περιβόητο... «γουάου».


-4 Φεβρουαρίου 2015 ο Βαρουφάκης λέει στον Ντράγκι ότι χρεωκοπήσαμε.


-5 Φεβρουαρίου συναντά ο Βαρουφάκης τον Σόιμπλε. Στο πρώτο δεκαπενθήμερο ζωής της τότε κυβέρνησης, Ντάιζελμπλουμ και Σόιμπλε εξηγούν στην κυβέρνηση ότι πάμε για capital control χωρίς συμφωνία και στο τέλος του δρόμου υπάρχει έξοδος από το ευρώ, ενώ ο Ντράγκι είχε ήδη απορρίψει τα ομόλογα των τραπεζών. Ακολουθούν πολύμηνες διαπραγματεύσεις, συνεχή Eurogroup και συμβούλια.


-Φεβρουάριο και Μάρτιο, σύμφωνα με πρώην υπουργούς, συζητούσαν σε επίπεδο κυβέρνησης για τα capital control. Την ίδια περίοδο ο Γκάλμπρεηθ με τον Βαρουφάκη ετοίμαζαν το σχέδιο με τα ΙΟU.


-Τον Απρίλιο επισκέπτεται ο Αλέξης Τσίπρας την Μόσχα αφού είχε προηγηθεί επίσκεψη Λαφαζάνη, ο οποίος πήγε και στο Ιράν.

-Τον Μάιο σαρώνονται όλα τα αποθεματικά γιατί τα ταμεία στεγνώνουν κι αρχίζουν σενάρια στάσης πληρωμών.

-Τον Ιούνιο ο Βαρουφάκης μέσα στο Μαξίμου λέει σε βρετανό δημοσιογράφο ότι θα κλείσουν οι τράπεζες. Ακολουθεί κρίσιμο συμβούλιο κορυφής.

-28 Ιουνίου ανακοινώνεται δημοψήφισμα και 29 Ιουνίου κλείνουν οι τράπεζες, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

- Τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου ο Βαρουφάκης προτείνει εκτός από ΙΟU και χρεοκοπία έναντι της ΕΚΤ .Πηγές από την πλευρά Βαρουφάκη κάνουν διαρροές για τα ΙΟU προς τον τύπο. Στέλεχος της πτέρυγας Λαφαζάνη διαρρέει πολύ καιρό αργότερα ότι αρχές Ιουλίου του 2015 σκέφτονταν να κάνουν "ντου" στο νομισματοκοπείο. Ο Στουρνάρας συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη και δίνει εντολή μεταφοράς των αποθεματικών της Τράπεζας Ελλάδος. Η ΕΥΠ φυλά το νομισματοκοπείο.

- 5 Ιουλίου το δημοψήφισμα βγάζει μπροστά το "όχι".

- 6 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών παίρνει την ατζέντα του “ναι” και πηγαίνει στις Βρυξέλες.

- Μετά από θρίλερ διαπραγματεύσεων στις 15 Ιουλίου υπογράφει το τρίτο Μνημόνιο.

Όπως τόνισε ο Π. Μποτσαράκος, «τα γεγονότα δείχνουν ότι από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως την υπογραφή του μνημονίου, το σενάριο της δραχμής και της εξόδου από το ευρώ ήταν ενεργό».

Κατέληξ�� όμως: «Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν το πίστευαν στην κυβέρνηση ή αν μπλόφαραν. Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι η χώρα και η οικονομία το πλήρωσαν πολύ - πολύ ακριβά».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top