Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε από το Κάιρο ο Αλέξης Τσίπρας

Στην τριμερή με τους Προέδρους Αιγύπτου και Κύπρου

Την έντονη ανησυχία του για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε από το Κάιρο ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της τέταρτης τριμερούς συνόδου των ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό να ακούγονται στη γειτονιά μας φωνές αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών, θα πρέπει να υπάρξει απάντηση από τη διεθνή κοινότητα» δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, που αυτή την εποχή είναι πυρετώδεις και έκανε λόγο για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με αποχώρηση όλων των στρατευμάτων κατοχής και χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις.

Η ατζέντα των σημερινών συζητήσεων του Αλέξη Τσίπρα με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αφορο��σε την ανάπτυξη δικτύου θαλάσσιων μεταφορών, την Ενίσχυση του τουρισμού, την εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου που βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την Περιφερειακή Ασφάλεια, κυρίως σε σχέση με τη Συρία και τη Λιβύη, το Μεταναστευτικό και τέλος την ανάπτυξη Υποδομών, κυρίως σιδηροδρόμων, αυτοκινητοδρόμων και αεροδρομίων.

Η επόμενη τριμερής συνάντηση θα γίνει του χρόνου στη Λευκωσία.

Κοινή Διακήρυξη

Στην δημοσιότητα δόθηκε η διακήρυξη της 4ης Συνόδου Κορυφής Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου που υπογράφηκε κατά την σημερινή τριμερή συνάντηση.

Στην Διακήρυξη του Καΐρου, αποτ��πώνεται η συμφωνία των τριών ηγετών για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, προκειμένου να προωθηθεί μια τριμερής εταιρική σχέση σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, και να εργασθούν από κοινού για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου.

Όπως σημειώνεται, «με δεδομένη την ρευστή και ασταθή κατάσταση στην περιοχή, οι τρεις χώρες, που μοιράζονται κοινές αξίες και συμφέροντα, έχουν, για το σκοπό αυτό, συμφωνήσει ως προς τη σημασία της εγγύτερης συνεργασίας και του υψηλού επιπέδου συντονισμού πολιτικών ενεργειών».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top