Άγριος καυγάς στη Βουλή:Μείζον θέμα διαφάνειας για Καλογρίτσα από ΝΔ – Η Τασία απάντησε… με ΕΡΤ

«Είναι σκάνδαλο να παίρνει άδεια χωρίς φράγκο και με δανεικά βοσκοτόπια» είπε ο Μάκης Βορίδης

​Άγριος καυγάς ανάμεσα στην Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον Μάκη Βορίδη ξέσπασε στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες και τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών (η οποία ξεκίνησε –όπως είχε συζήτησε η αντιπρόεδρος της Βουλής- λίγο πριν τις 10 και όχι τα… χαράματα στις 9).

Η συζήτηση ξεκίνησε με το αίτημα της ΝΔ να κληθούν στη Βουλή οι νέοι καναλάρχες μετά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και οι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με τον γενικό γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρη Κρ��τσο.

Ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για αντισυνταγματικό νόμο και μίλησε για «ευθεία παραβίαση», τονίζοντας πως η επιτροπή στην οποία ο κ. Κρέτσος ανέθεσε τον έλεγχο του πόθεν έσχες έκανε έλεγχο επάρκειας και όχι προέλευσης!

Να γίνει ο πολιτικός έλεγχος ζήτησαν και η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κώστας Τζαβάρας, ενώ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ είπε πως και μόνο η δήλωση του κ. Σαββίδη «πως το μόνο που ήθελε ήταν να ανεβάσει το τίμημα, δημιουργεί την υποχρέωση της Βουλής να εξετάσει τη διαδικασία εκχώρησης των τηλεοπτικών αδειών».

Η κα Χριστοδουλοπούλου απάντησε ότι η Επιτροπή δεν μπορέι να ασχοληθεί με το πόθεν έσχες και είπε ότι υπάρχουν και άλλοι να ασχοληθούν με τη… σωτηρία αυτού του τόπου, τα δικαστήρια!

Παράλληλα, στην έντονη παρατήρηση του Μάκη Βορίδη ότι αρνείται τον κοινοβουλετικό έλεγχο και εμπλέκει το Κοινοβούλιο στην κάλυψη ενός σκανδάλου, τους… ξέρανε όλους, απαντώντας με το «μαύρο» στην ΕΡΤ! «Τότε ήταν “αποφασίζουμε και διατάζουμε”. Δεν είδα τότε να ζητάτε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών». Δηλαδή, στο αίτημα για κοινοβουλευτικό έλεγχο μιας πολύ σοβαρή υπόθεσης με πολλά περίεργα μονοπάτια, η απάντηση ήταν... μια προσωπική (και κομματική) ρεβάνς!

Μιας και η κουβέντα γίνεται επί ενός ζητήματος διαφάνειας στο ένα τόσο μείζον θέμα και αν θα γίνει πολιτικός έλεγχος, εμείς απλά να υπενθυμίσουμε ότι η Επιτροπή που αρνείται (δια της προέδρου της κας Χριστοδουλοπούλου) λέγεται Επιτροπή Ελέγχου και Διαφάνειας. Στον τίτλο, τουλάχιστον...

Δείτε χαρακτηριστικούς διαλόγους από την ένταση στη Βουλή:
Χριστοδουλοπούλου: Το αίτημα αυτό παραπέμπει σε πόθεν έσχες που δεν έχει αρμοδιότητα η Επιτροπή.
Βορίδης: Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε την Επιτροπή. Ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. Ο κ. Κρέτσος επέλεξε να μην ενεργοποιήσει τον ανεξάρτητο εκτιμητή και ο έλεγχος έγινε στους 4 υπερθεματιστές για την επάρκεια όχι την προέλευση. Πως τηρείται η διαφάνεια; Έχουμε παραβίαση προκήρυξης από την επιτροπή! Δεν σας απασχολεί ότι ο κ. Καραμπάτσος βγαίνει και λέει “δικός μου είναι ο λογαριασμός και κάνω ό,τι θέλω”; Δεν σας απασχολεί που δέχεται να επιβαρυνθεί με 100 εκ. για έναν τρίτο όταν μιλάμε για μέσα μαζικής ενημέρωσης; Ο κ. Καλογρίτσας δεν έχει δεκάρα τσακιστή και δανείζεται από τρίτον! Κυκλοφορούν και κάτι σενάρια περί δανειοδοτήσεων από την Αττικής....
(ο βουλευτής της ΝΔ συνέχισε σε ιδιαίτερα έντονους τόνους)

Βορίδης: Άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει για την άδεια. Να τον ενημερώσει κάποιος πως έχει εκδοθεί απόφαση του γενικού γραμματέα και οι προσωρινοί κατέστησαν οριστικοί, δηλαδή πως ο έλεγχος προελεύσεως είναι για το αν θα καταβάλουν τα χρήματα! Δηλαδή αν ήταν εμπόριο όπλων, θα γίνονταν δεκτά! Είναι μείζον θέμα διαφάνειας!
Τζαβάρας: Πρόκειται περί ζητήματος κοινοβουλευτικού ελέγχου. Καμία πλειοψηφία δεν μπορεί να το περιορίσει. Δεν μπορεί να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία. Πρέπει να έρθει και να απαντήσει ο κ. Παππάς στις ερωτήσεις που θα του γίνουν.

Αθανασίου: Ένας υπερθεματιστής (του κ. Σαββίδη) με αλλεπάλληλες δηλώεις είπε με αλλεπάλληλες δηλώσεις ότι “εγώ το μόνο που ήθελα ήταν να ανεβάσω το τίμημα”. Πρέπει να διασφαλίζεται η διαφάνεια. Εάν ελεγχθούν αυτές οι δηλώσεις έπρεπε και πρόστιμα να μπουν και ενδεχομένως να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Επομένως, δεν μπορεί η Επιτροπή να μην εξετάσει τη διαδικασία εκχώρησης των τηλεοπτικών αδειών.

Κεφαλογιάννη: Ο πολιτικός έλεγχος πρέπει να γίνει από τη δική μας επιτροπή. Η 5μελής επιτροπή δεν έκανε όχι έλεγχος πόθεν έσχες αλλά πόθεν έξης. Έχουν γίνει εγκληματικές παραλείψεις και υπάρχουν ζητήματα παράβασης καθήκοντος ή και κακουργηματικών πράξεων. Ο δε κ. Κρέτσος, που εκπροσωπεί το κράτος, ενέκρινε την απόφαση της πενταμελούς επιτροπής χωρίς κανέναν έλεγχο. Έχει ευθύνες και πρέπει να μας δώσει εξηγήσει. Στους οριστικούς υπερθεματιστές υπάρχει ένας ο οποίος είχε χρήματα με δάνεια από την Αττικής και εκτιμάται ότι για αυτές τις χρηματοδοτήσεις υπάρχει θέμα ποινικών αδικημάτων.

Τσιάρας: Η Επιτροπή Θεσμών είναι η αρμόδια επιτροπή για να κάνει τον έλεγχο. Και υπάρχουν ζητήματα που αγγίζουν την ηθική και τη διαφάνεια.

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση έχει καταστήσει το ζήτημα των αδειών άξονα της πολιτικής της. Θεώρησε ότι θα αλλάξει τα δεοδμένα,. Η διαδικασία σας το είχα πει ότι θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα και θα γίνει σύγκρουση συμφερόντων που θα εκθέσει την κυβέρνηση, Υπάρχουν ζητήματα κοινοτικά και ποινικά. Η Δικαιοσύνη θα ασχολείται πάρα πολύ με αυτό το θέμα. Ο αρμόδιος υπουργός περήφανος για το αποτέλεσμα, επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που είναι εντελώς αναρμόδιος… Έπρεπε να επισκεφθεί την Επιτροπή Θεσμών. Να καλέσουμε στην Επιτροπή τους 4 υπερθεματιστές.

Χριστοδουλοπούλου: Δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με το πόθεν έσχες των υπερθεματιστών. Καταχρηστικά χρησιμοποιείται οι όρος.

Βορίδης (με το… στόμα ανοικτό): Τον είδατε τον νόμο;

Αθανασίου: Ακυρώνεται την Επιτροπή Θεσμών.

Βορίδης (με ένταση): Αρνείστε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και εμπλέκετε το Κοινοβούλιο στην κάλυψη ενός σκανδάλου.

Χριστοδουλοπούλου: Κάντε εξεταστική επιτροπή ή επερώτηση εάν θέλετε κοινοβουλευτικό έλεγχο! Μιλάτε εσείς για την πολυφωνία που ρίξατε «μαύρο» στην ΕΡΤ. Δεν είδα τότε να ζητάτε σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών(!). Όταν κλείσατε την ΕΡΤ ήταν όλα «αποφασίζουμε και διατάζουμε»

Βορίδης (έξαλλος): Θέλετε να πάρει ο Καλογρίτσας κανάλι χωρίς να έχει φράγκο!

Χριστοδουλοπούλου: Το ΣτΕ θα κάνει τη δουλειά του.

Βορίδης: Εννοείται θα κριθεί δικαστικά. Πολιτικά δεν σας ενδιαφέρει.

Χριστοδουλοπούλου: Να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια, τι άλλα θα προσθέσουμε εμείς…

Βορίδης: Στηρίξατε όλη σας τη ρητορική στη διαφάνεια. Τώρα δεν σας ενδιαφέρει η διαφάνεια γιατί είναι η αριστερή διαπλοκή… Είναι σκάνδαλο να παίρνει άδεια με δανεικά βοσκοτόπια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top