Φτάνουν ένας-ένας οι ηγέτες για τη Σύνοδο– Τουσκ: Έχουμε κοινό όραμα, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη

Σουλτς: Η ΕΕ είναι τόσο δυνατή όσο της επιτρέπουν τα κράτη-μέλη της – Τι μεταδίδει από τη Μπρατισλάβα ο ανταποκριτής του STAR

Στο κάστρο της Μπρατισλάβα, όπου θα λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής, φτάνουν ο ένας μετά τον άλλο οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών.

«Οφείλω να επιβεβαιώσω ότι έχουμε όλοι το ίδιο όραμα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι αλληλεγγύη, καλή συνεργασία και πολιτική βούληση να συνεργαστούν τα ίδια τα κράτη μέλη - αυτή είναι η πρώτη πολιτική αναγκαία συνθήκη για να επιτευ��θεί το οτιδήποτε στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε όμως ταυτόχρονα και αποτελεσματικούς θεσμούς. Με τον Πρόεδρο Γιούνκερ λειτουργούμε ως ένα» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αναστασιάδης: Να κάνει πιο συγκεκριμένες τις προτάσεις του ο Γιούνκερ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις Γιούνκερ για τους επόμενους 12 μήνες στην ΕΕ, σημείωσε πως «θα αναμείνουμε από τον Πρόεδρο να τις κάνει πιο συγκεκριμένες και ακολούθως θα τοποθετηθούμε».

Aπό την πλευρά του Τάαβι Ρόιβας, πρωθυπουργός της Εσθονίας κληθείς να σχολιάσει τα περί αμυντικής ένωσης δήλωσε πως «πολλές χώρες της ΕΕ είναι και χώρες του ΝΑΤΟ και έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεργαστούμε καλύτερα στις αποστολές».

Τσέραρ: Η ΕΕ μπορεί να έχει μέλλον αν μείνουμε ενωμένοι

Ο Σλοβένος Πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ τόνισε πως για σήμερα περιμένει μια εμπεριστατωμένη και ειλικρινή συζήτηση που πρέπει να έχει μελλοντικό προσανατολισμό.

«Η ΕΕ μπορεί να έχει μέλλον αν μείνουμε ενωμένοι» σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό να μείνουμε μαζί. Έχουμε τις διαφορές μας, αλλά πρέπει να βρούμε μια κοινή προσέγγιση στις προκλήσεις μας. Για μένα οι προκλήσεις είναι, φυσικά, το θέμα της ασφάλειας, της μετανάστευσης και το μέλλον των πολιτών μα��. Πρέπει να δώσουμε μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες μας και θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό, αν αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας πρώτα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη σημερινή συζήτηση. Πρέπει να βρούμε μια ενιαία προσέγγιση του πώς να εφαρμόσουμε αποτελεσματικό και αποδοτικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων μας και φυσικά πώς να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις ρίζες της στο θέμα της μετανάστευσης. Και βέβαια πρέπει να τονίσουμε την αρχή της αλληλεγγύης».

Σουλτς: Πρέπει να αποφασίσουμε τι Ευρώπη θέλουμε

«Οι 27 πρέπει να αποφασίσουμε τι Ευρώπη θέλουμε» σημείωσε, εξάλλου, με νόημα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο οποίος ενημέρωσε πριν από λίγο τους δημοσιογράφους στο κέντρο Τύπου στη Μπρατισλάβα.

«Η ΕΕ είναι όσο δυνατή της επιτρέπουν τα κράτη-μέλη της να είναι είναι» δήλωσε εξηγώντας ότι «τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη ΕΕ που έφτιαξαν». Σημείωσε δε ότι «οι πρωθυπουργοί έχουν αρχίσει πια και αναγνωρίζουν την ευθύνη τους».

Εξήγησε ότι υπάρχουν δύο ειδών λειτουργίες στην ΕΕ: η συνεργασία των κρατών -η διακρατική συνεργασία- και το επίπεδο μεταβίβασης εξουσιών, η λεγόμενη κοινοτική διάσταση. «Ο ένας πυλώνας δεν μπορεί να λειτουργεί ενάντια στον άλλο» είπε ο Μάρτιν Σούλτς και αποκάλυψε ότι νωρίτερα συναντήθηκε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν, με τον οποίο συμφώνησε στην ανάγκη να βρεθεί μια λύση.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις και τις ανησυχίες σε σχέση με το προσφυγικό, δήλωσε πως «ό,τι κάναμε με το προσφυγικό το κάναμε στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Κανόνων, όμως παρά το ότι είναι νόμιμο, δεν δουλεύει. Όποιος νομίζει ότι είναι έτσι, ας κάνει καινούριες προτάσεις. Ακόμα και αν η υποχρεωτική μετεγκατάσταση δεν δουλεύει, ας πάμε σε μια εθελοντική που δουλεύει. Ας βρούμε μια ενδιάμεση λύση. Σημασία έχει να είναι αποτελεσματικό αυτό που θα γίνει».

Τέλος αναφερόμενος στο Brexit δήλωσε τα εξής: «Αν η Βρετανία φύγει από την ��Ε τότε αποδυναμώνεται η ΕΕ, αλλά η Βρετανία είναι δυνατή γιατί έχει απεριόριστη πρόσβαση στην κοινή αγορά. Άρα είναι μια κατάσταση που χάνουμε και οι δύο».

Μπρατισλάβα, του Θάνου Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top