Mητσοτάκης: Η δομική αντιπολίτευση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε τις μεταρρυθμίσεις

Αυτοκριτική αλλά και δέσμευση για εθνικό σχέδιο σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής και του Ιδρύματος Κ. Αντανάουερ

Mητσοτάκης: Η δομική αντιπολίτευση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε τις μεταρρυθμίσεις
Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την στοχοποίηση των μεταρρυθμίσεων όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευσης αλλά και αυτοκριτική εμμέσως για την εμμονή όλων των τελευταίων κυβερνήσεων στην υπερφορολόγηση, έκανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και του Ιδρύματος «Konrad Adenauer» , στο EBEA, με θέμα: «Οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, οδηγός για το μέλλον της Ελλάδας».
Στην εκδήλωση παρέστη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:
«Το πραγματικό υπαρξιακό ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντήσουμε και στο οποίο πιστεύω ότι θα μας βοηθήσουν οι αγαπητοί προσκεκλημένοι, αναφέρθηκε ήδη από τη συντονίστρια. Γιατί άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία βγήκαν έγκαιρα από τα προγράμματα λιτότητας και πέρασαν στην ανάπτυξη, σε αντίθεση με τη χώρα μας η οποία 6 χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου εξακολουθεί να παραμένει στάσιμη εγκλωβισμένη σε μια παρατεταμένη κρίση, μια κρίση η οποία πέρα από τα οικονομικά έχει αποκτήσει και έντονα κοινωνικά, πολιτικά, αλλά και θεσμικά χαρακτηριστικά.
Τι πήγε λοιπόν “στραβά” στο ελληνικό πρόγραμμα σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα άλλων χωρών της Ε.Ε.;» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Στην Ελλάδα, δυστυχώς ξέρουμε, 6 χρόνια μετά, με κάποιες εξαιρέσεις ότι έγινε το ακριβώς αντίθετο: δώσαμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην φορολογική πολιτική, μεταφέραμε, με αυτόν τον τρόπο, το κόστος των μέτρων συντριπτικά στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό όμως έχει δημιουργήσει επί της ουσίας, μια συνθήκη στην οποία η οικονομία δυσκολεύεται σήμερα, να “πάρει μπροστά”. Και φυσικά, αντίστοιχο πρόβλημα συναντάμε και με τις ασφαλιστικές εισφορές».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε επίσης:
«Πάντα είχα μια απορία, γιατί ήταν ευκολότερο για το ελληνικό πολιτικό σύστημα να ψηφίζει οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων παρά να προβεί σε στοχευμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ή να αποδεχτεί π.χ. την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων. Στοχευμένες, δηλαδή, και επιλεκτικά προσδιορισμένες μεταρρυθμίσεις.

Και δεν διαπιστώσαμε, βλέπετε, ως πολιτικό σύστημα έγκαιρα το αυτονόητο: Σε κάθε πρόγραμμα προσαρμογής και σε κάθε μεταρρύθμιση υπάρχει πολιτικό κόστος. Το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος, όμως, είναι το πολιτικό κόστος της ακινησίας».
Κάνοντας αυτοκριτική και πάλι ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης: «Κι αυτό είναι ένα ενδημικό πρόβλημα του ελληνικού πολιτικού συστήματος, η αναβολή κάποιων δύσκολων πολιτικών αποφάσεων. Και κυρίως η μη λήψη αυτών των δύσκολων πολιτικών αποφάσεων είναι αρχή και όχι το τέλος ενός εκλογικού κύκλου. Εμείς αποφύγαμε αυτές τις αναγκαίες αλλαγές διαχρονικά».

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε:
«Δυστυχώς, αυτή η “δομική Αντιπολίτευση”, η οποία εκφράστηκε σε απόλυτο βαθμό από το κόμμα το οποίο μας κυβερνά σήμερα, είχε ως αποτέλεσμα την ίδια την ενοχοποίηση της έννοιας των μεταρρυθμίσεων, την οποία σήμερα καλούμαστε να υλοποιήσουμε. Δυστυχώς, στη συνείδηση του μέσου Έλληνα πολίτη, η μεταρρύθμιση ταυτίζεται με τη λιτότητα, τις περικοπές μισθών και συντάξεων. “Μεταρρύθμιση”, όμως, εξ ορισμού δεν σημαίνει λιτότητα. “Μεταρρύθμιση” είναι ένα άλμα προς τα εμπρός»».
Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο έχει καθυστερήσει δραματικά: «Το 1974, η ΝΔ ήταν η παράταξη που αποκατέστησε το δημοκρατικό Πολίτευμα μέσα από τους υποδειγματικούς χειρισμούς του ιδρυτή της, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σήμερα, καλείται να σχεδιάσει και να ενορχηστρώσει μια διαφορετική αποκατάσταση. Εκείνη της “κανονικότητας” και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, σε μια ευρωπαϊκή ήπειρο η οποία κι αυτή με τη σειρά της δοκιμάζεται».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top