Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Συνάντηση Μέρκελ - Τουσκ στο Βερολίνο για το μέλλον της ΕΕ

Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή περισσότερες εξουσίες στα κράτη;

Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Συνάντηση Μέρκελ - Τουσκ στο Βερολίνο για το μέλλον της ΕΕ
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, θα έχει απόψε συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο κάστρο Meseberg, 65 χιλιόμετρα βόρεια του Βερολίνου , στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την Άτυπη Συνάντηση των 27 (πλην Βρετανίας) στην Μπρατισλάβα, στις 15 Σεπτεμβρίου.
Το δείπνο θα πραγματοποιηθεί χωρίς να ακολουθήσει ενημέρωση των δημοσιογράφων και αποτελεί την πρώτη στάση από ένα γύρο πρωτευουσών τις επόμενες 4 εβδομάδες. Ο Τουσκ σκοπεύει να μεταβεί στο Λουξεμβούργο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τα τρία κράτη της Βαλτικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί το αν η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει άλλο ένα άλμα προς τα εμπρός στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ως αντίδραση στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ή αν θα πρέπει να παραδώσει μεγαλύτερο εμφανή έλεγχο στις εθνικές πρωτεύουσες, όπως ζητούν οι ευρωσκεπτικιστές.
Η Άνγκελα Μέρκελ και το CDU μαζί με αρκετούς κέντρο-Ευρωπαίους ηγέτες , έδειξαν επιφυλακτικότητα για την περαιτέρω ενοποίηση. Αλλά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας , καθώς και η Γαλλία και η Ιταλία , έχουν αντίθετη άποψη
Η Ιταλία σχεδιάζει επίσης να πραγματοποιήσει μια άτυπη σύνοδος κορυφής με τη Γαλλία και τη Γερμανία στο νησί Βεντοτένε την επόμενη εβδομάδα, όπου ο Ματέο Ρέντζι θα παρουσιάσει τις δικές του σκέψεις για το θέμα.
Κατά τη συνάντηση στη Μπρατισλάβα, στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα συζητηθούν επίσης και οι μελλοντικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Γερμανία αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να χορηγηθεί στη Βρετανία αυτό που ονομάζεται «ειδικό καθεστώς», παρόμοιο με το ότι έχει δοθεί στη Νορβηγία και την Ελβετία. Ωστόσο αυτού του είδους η πρόσβαση στην κοινή αγορά προϋποθέτει την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, κάτι από το οποίο ουδείς στην ΕΕ σκοπεύει να υποχωρήσει.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top