ΜΟΝΟ με ΑΜΚΑ θα παρέχονται υπηρεσίες Υγείας-ΟΛΟ το πλάνο του Τσίπρα για το κοινωνικό κράτος

«Το παλιό πολιτικό κατεστημένο άφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στην δίνη της οικονομικής κρίσης» - Πρώτη ανάρτηση: 14:40

​Τους πυλώνες για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους παρουσίασε σήμερα ο Α. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΚΟΙΠ.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημιουργία κοινωνικού κράτους και για αυτό επιλέξαμε να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό. Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου που υλοποιούμε αφορά στην αναβάθμιση της Υγείας. Μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Θα υπάρξει δημιουργία ολοκληρωμένου και επαρκώς στελεχωμένου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας, ενώ εντός του 2017 θα έχουμε τις πρώτες μονάδες σε πολλούς Δήμους της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει η ψηφιοποίηση χιλιάδων φακέλων από τον ΕΟΠΥΥ που θα διευκολύνει τον έλεγχό τους.

«Έχει μεγάλη σημασία το κόστος κάθε συστήματος και κυρίως πού διοχετεύονται οι πόροι του. Οι προμήθειες φαρμάκων ήταν ένα πεδίο όπου γινόταν "πάρτι" διαφθοράς εις βάρος των πολιτών και αυτό θα σταματήσει», τόνισε ο Α. Τσίπρας και συνέχισε:

«Ο δεύτερος πυλώνας των παρέμβασεών μας αφορά στην Κοινωνική Ασφάλιση. Πετύχαμε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, ενώ καταφέραμε να επανεκκινήσει η καταβολή του εφάπαξ που είχε παγώσει από το 2013. Τρίτος πυλώνας είναι η προστασία των κοινωνικά αδύναμων. Με το πρόγραμμα που συνεχίζεται και φέτος, προσφέρεται δωρεάν ρεύμα σε 90.000 νοικοκυριά, δηλαδή 212.000 πολίτες. Με το ίδιο πρόγραμμα, δωρεάν νερό σε 58.000 νοικοκυριά. Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στις αστικές συγκοινωνίες. Καθολική προστασία των πολιτών που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας μέσα από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο θα ξεκινήσει να δίνεται το 2017. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα από τα 250 κέντρα για πληροφόρηση και υποστήριξη».

Τέταρτος πυλώνας του σχεδιασμού για το νέο κοινωνικό κράτος είναι η προστασία της εργασίας.

«Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Επιδίωξή μας η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στη μάστιγα της ανεργίας σημείωσε:

«Οι εργαζόμενοι πλέον μέσω των συλλογικών τους οργάνων συνεργάζονται απευθείας με το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσουν τις εναντίον τους αυθαιρεσίες. Επίσης στηρίξαμε εργαζόμενους στις περιπτώσεις πτώχευσης εταιρειών, που οδήγησαν σε φτωχοποίηση εργαζομένων και απολύσεις».

Πέμπτος πυλώνας του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα η αναδιοργάνωση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που όπως είπε έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται, αλλά υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος μπροστά μας για να την αντιμετωπίσουμε.

«Επανασχεδιάσαμε τα προγράμματα για τους ανέργους, ώστε να μην συνεχιστεί άλλο το σκάνδαλο, να πηγαίνει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων στα ιδιωτικά ΚΕΚ, αντί για τους ίδιους τους άνεργους. Σήμερα, ο μισθός των ανέργων που εργάζονται στα προγράμματα Voucher είναι αυξημένος και τα εργασιακά δικαιώματά τους πλήρη. Επανασχεδιάστηκαν τα Κοινωφελή Προγράμματα των Δήμων και πλέον η διάρκειά τους είναι 8 μήνες αντί για 5, με απ��τέλεσμα στο τέλος του χρόνου εργασίας τους να δικαιούνται και επίδομα ανεργίας. Τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης τέλος αφορούν πλέον 165.000 άνεργους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέους», είπε.

Ένας ακόμα πυλώνας του σχεδίου για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους είναι η στεγαστική πολιτική με πρώτο καθήκον, όπως είπε ο πρωθυπουργός την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ προανήγγειλε και τη συγκρότηση ενός φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες στέγη.

Ο Α. Τσίπρας προανήγγειλε ακόμα μια ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών των άτοκων στεγαστικών δανείων δικαιούχων του ΟΑΕΔ, προερχόμενων από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Όπως είπε η ρύθμιση αυτή αφορά 100.000 δανειολήπτες και θα κατατεθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Επίσης έχουν ήδη δοθεί 1.433 οριστικά παραχωρητήρια σε οικισμούς του ΟΕΚ σε όλη την Ελλάδα, ενώ κοστολογήθηκαν και οι κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού, αίτημα χρόνων και των ίδιων των κατοίκων.

Τέλος, ο έβδομος πυλώνας του σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι η Παιδεία.

«Αρχικά ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα τμήματα ένταξης. Διευρύνουμε το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Επίσης τον Σεπτέμβριο ξεκινά η μεγάλη προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στην χώρα μας στο εκπαιδευτικό σύστημα», είπε ο Α. Τσίπρας.

Για τη κάλυψη μάλιστα των παραπάνω αναγκών, θα προσληφθούν εντός του καλοκαιριού περίπου 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Πέντε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κατάργησης του ΕΚΑΣ

Ο Α. Τσίπρας εξήγγειλε ακόμα και πέντε παρεμβάσεις για την επούλωση της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ.

«Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης δώσαμε μάχη για την αναίρεση κάθε μιας από τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και σε πολλά σημεία καταφέραμε και αλλάξαμε το σκηνικό. Αυτό που μας επιβλήθηκε αν και δεν ήταν αρχική θέση, ήταν η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, κάτι που αποτελεί κοινωνική πληγή που έχουμε χρέος να δούμε πως θα επουλώσουμε. Όπως μπορούμε, όσο μπορούμε, πρέπει να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας με βάση τις πενιχρές δημοσιονομικές δυνατότητες που έχουμε», είπε.

Συγκεκριμένα όπως είπε ο πρωθυπουργός:

1. Θεσμοθετούμε την πλήρη απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση από τη φαρμακευτική δαπάνη.
2. Απαλλάσσουμε όσους δικαιούχους χάνουν το ΕΚΑΣ από την παρακράτηση του 6% για εισφορά υγείας για όσους δικαιούχους έχουν απώλεια από 30 ευρώ και άνω.
3. Εντάσσουμε κατ’ εξαίρεση όσους έχουν απώλεια από 115 ευρώ και πάνω στο πρόγραμμα προπληρωμένης κάρτας αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές, περίπου στο ύψους του 1/3 της απολεσθείσας παροχής.
4. Διατηρούμε την παροχή του ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%
5. Διατηρούμε κατ’ εξαίρεση την παροχή σε περιπτ��σεις ηλικιωμένων ζευγαριών που χάνουν και οι δύο το ΕΚΑΣ, σε έναν από τους δυο με το χαμηλότερο εισόδημα.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα ξεκινήσουν να ισχύουν από τον επόμενο μήνα και όπως είπε ο Α. Τσίπρας έχουν υπολογιστεί με ακρίβεια και θα αντισταθμίσουν μεγάλο ποσοστό απώλειας του ΕΚΑΣ.

«Με αυτές τις σκέψεις θέλω να κλείσω λέγοντάς σας ότι μπορεί να είμαστε μακριά από το στόχο για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, αλλά είναι εμφανές ότι δίνουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις και με όσα μέσα έχουμε. Τα μέσα δεν είναι ισχυρά, αλλά δίνουμε τη μάχη με αυτοπεποίθηση και στο τέλος αυτό τον πόλεμο θα τον κερδίσουμε», είπε.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «τη μάχη αυτή πρέπει να τη δώσουμε με το λαό, με τη δική του συμμετοχή για να συγκροτήσουμε το νέο κοινωνικό κράτος που οραματιζόμαστε».

«Με όραμα και αυτοπεποίθηση, με θέληση για συγκρούσεις, αλλά και με τον κόσμο στο πλευρό μας, με την κριτική του που είναι εύλογη και ανεκτή πιστεύω βαθιά ότι αυτό το μεγάλο πόλεμο θα τον κερδίσουμε, κερδίζοντας μικρές αλλά σημαντικές μάχες», κατέληξε ο Α. Τσίπρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top