O Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα εγκαίνια του αρχαιολογικού μουσείου στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας

Τι είπε στην ομιλία του ο Προκόπης Παυλόπουλος

​«Η μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού στέλνει το μήνυμα προς τους άλλους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι επιλογές εξόδου από την ευρωπαϊκή οικογένεια βεβαίως και πλήττουν την ενότητά της, πλην όμως πρωτίστως δυσχεραίνουν την δική τους προοπτική».

159604.jpg
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια της ομιλίας στη σημερινή τελετή εγκαινίων του αρχαιολογικού μουσείου του Θέρμου στην Αιτωλοακαρνανία, όπως σας ενημερώσαμε νωρίτερα στο star.gr.

159605.jpg

Όπως πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση, στηριζόμενη στους λαούς εκείνους που μένουν πιστοί στο ευρωπαϊκό όραμα» και συνέχισε: «Η μοναχική πορεία κάθε ευρωπαϊκού, εκ καταγωγής, λαού όχι μόνο δεν του επιτρέπει να διεκδικήσει δικαιωματικώς την δική του θετική συμβολή στο ιστορικό εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά επιπλέον τον αφήνει ν' αντιμετωπίσει μόνος τους κινδύνους που εκπορεύονται από τις φωτιές του πολέμου και από τις θύελλες της βαθειάς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με τις εντεύθεν, άκρως επικίνδυνες, πολλαπλές συνέπειες».

159608.jpg
Ο κ.Παυλόπουλος εξέφρασε την «αυτονόητη κι αμέριστη συμπαράστασή μας στον δοκιμαζόμενο γαλλικό λαό» και επισήμανε «εμείς οι Έλληνες στέλνουμε το μήνυμα προς ��λους τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, στο μέτρο που μας αναλογεί, θ' αγωνισθούμε, ώστε όχι μόνο να μην επιτρέψουμε στους στυγνούς τρομοκράτες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας να κάνου�� την Ευρώπη σκοτεινή ήπειρο, για να θυμηθούμε το περίφημο τίτλο της μελέτης του Μαρκ Μαζάουερ».
159520.jpg
Μάλιστα, όπως τόνισε σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση την δύναμη εκείνη που, ιδίως στους ταραγμένους καιρούς μας, θα υπερασπισθεί την ειρήνη και την δημοκρατία, για ολόκληρη την ανθρωπότητα».
159514.jpg
Ταυτόχρονα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «μια τέτοια κοσμοϊστορική αποστολή η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τον πολιτισμό της και την δημοκρατική της παράδοση, μπορεί να φέρει σε πέρας καλύτερα από άλλα κράτη, ακόμη κι αν αυτά διαθέτουν μεγαλύτερη οικονομική ή στρατιωτική ισχύ».
159609.jpg

Αναφερόμενος στην Αιτωλική Συμπολιτεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μας διδάσκει πως μόνον η αρραγής ενότητα των Ελλήνων μπορεί ν' ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος που αφορούν την χώρα μας και τον λαό μας» και πρόσθεσε: «Αντιθέτως, οφείλουμε να μην λησμονούμε ότι οι διχασμοί και τα εμφύλια πάθη οδήγησαν τον Ελληνισμό σε περιπέτειες ή και τραγωδίες, ορισμένες από τις οποίες μας στοίχησαν ως ��αι τμήματα του εθνικού μας κορμού».
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι «η Αιτωλική Συμπολιτεία είναι πηγή διδαγμάτων, τα οποία έχουμε χρέος, όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί, να παρακολουθήσουμε, προκειμένου ν' ανταποκριθούμε στις σημερινές προκλήσεις, που απειλούν τόσο την συνοχή όσο και την μελλοντική προοπτική του όλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
159580.jpg
Αναφερόμενος στο αρχαιολογικό μουσείο του Θέρμου ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «είναι ένα σύγχρονο πραγματικό κόσμημα της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, καθώς κλείνει μέσα του τα πολύτιμα τεκμήρια μιας από τις πιο ��μβληματικές, από θεσμική και πολιτική άποψη, περιόδους της Ελληνικής Αρχαιότητας δηλαδή την περίοδο της ανόδου και της πτώσης της Αιτωλικής Συμπολιτείας, του «Κοινού των Αιτωλών».
159516.jpg
Όπως πρόσθεσε, «η διαδρομή της Αιτωλικής Συμπολιτείας, πέρα από την, αδιαμφισβήτητη, ιστορική της αξία "ακτινοβολεί" ακόμη και σήμερα με τα διδάγματα που μας έχει κληροδοτήσει» και συνέχισε: «Δεν αγνοώ πως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, πλην όμως οφείλω να υπενθυμίσω ότι η ιστορία, ανάλογα με τις περιστάσεις, διδάσκει ή πρέπει να διδάσκει, αφενός ως προς την θετική συμβολή των προγόνων μας για όσα πρέπει να εμπνέουν την δική μας πορεία και, αφετέρου, ως προς τα λάθη τους εκείνα, τα οποία έχουμε χρέος ν' αποφύγουμε, ιδίως όταν μπορεί ν' αποδειχθούν καθοριστικά αναφορικά με την εξέλιξη του μέλλοντός μας».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top