Τσίπρας: Η δημοκρατία κινδυνεύει όταν τα δικαιώματα δεν είναι εγγυημένα

Ομιλία στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

​Καμπανάκια για τα εργασιακά με αφορμή τις απαιτήσεις των δανειστών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος "χτύπησε" και σήμερα Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κύριο Τσίπρα, «η αναγνώριση του δικαιώματος των εργαζομένων, η προαγωγή του δικαιώματος στις συλλογικές δια��ραγματεύσεις, το δικαίωμα των ηλικιωμένων στην κοινωνική προστασία, το δικαίωμα στην προστασία από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτές και άλλες διατάξεις του αναθεωρημένου κοινωνικού χάρτη δεν προσδιορίζουν απλά το ευρωπαϊκό κεκτημένο των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι ο μόνος δρόμος για τη βιώσιμη κοινή πορεία όλων μας στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε θεσμική αναδιοργάνωση και όχι ισοπέδωση της αγοράς εργασίας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η δημοκρατία κινδυνεύει, όταν τα δικαιώματα δεν είναι εγγυημένα».

«Χρειαζόμαστε μια καλύτερη Ευρώπη με περισσότερη δημοκρατία, ενδυναμώνοντας του θεσμούς, αλλά και καταπολεμώντας τις ανισότητες. Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη», υποστήριξε σε άλλο σημείο ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι θα πρέπει να «επιστρέψουμε στις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης».

Ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για «πολιτική κρίση» στην γηραιά ήπειρο και κάλεσε τους ηγέτες να αξιοποιήσουν τις κρίσεις (πολιτική, προσφυγική, οικονομική, κρίση ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης) και να «μην διαβάσουν τους κανόνες, αλλά το πρόβλημα». Όπου πρόβλημα όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι οι χώρες με μεγάλο χρέος, σαν Ελλάδα.

Στις χώρες με μεγάλο χρέος, η αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση δεν θα έρθει, όπως είπε με πολιτικές λιτότητας, αλλά μόνο με αποκατάσταση της εμ��ιστοσύνης που θα έρθει μόνο αν το χρέος γίνει βιώσιμο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η αποτυχία του νεοφιλεύθερου μοντέλου διαχείρισης της κρίσης έχει αποδειχτεί» και αυτό το αποδεικνύουν τα 22.000.000 ανέργων στην Ευρώπη. Η μακροχρόνια ανεργία σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα είναι το «κατεξοχήν πολιτικό πρόβλημα της Ευρώπης».

Έκανε ειδική αναφορά στο βρετανικό δημοψήφισμα. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση και το δημοψήφισμα είναι ενδεικτικό, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Η ζημιά είναι ήδη μεγάλη για το κοινό μας σπίτι. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό αρνητικό προηγούμενο είτε έτσι, είτε αλλιώς» τόνισε.

Αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «στην Ελλάδα αναμένουμε δίκαιη κατανομή της φιλοξενίας των προσφύγων και δίκαιη αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου». Ο κ.Τσίπρας παρείχε στήριξη και έδωσε τα εύσημα στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της κρίσης επισημαίνοντας ότι περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στη χώρα μας. Η Ελλάδα εφαρμόζει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο σεβόμενη τα δικαιώματα των αιτούντων ασύλου, υπογράμμισε.

Η Ελλάδα, εκτιμώντας ότι ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως ενοποιητική δύναμη στηριγμένη σε κοινές αξίες και αρχές, είναι αναντικατάστατος, έχει συμβάλει και θα συνεχίσει να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην επίτευξη των στόχων του, τόνισε.

ΒΙΝΤΕΟ ΕΡΤ1

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top