Για να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει πρώτα να γίνουν ΕΚΛΟΓΕΣ!ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Ο Νίκος Χατζηνικολάου ανέλυσε μέσω Παυλόπουλου όλα όσα προβλέπει το Σύνταγμα

Για να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει πρώτα να γίνουν ΕΚΛΟΓΕΣ!ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Αν σας έλειψαν οι κάλπες, καλομελετήστε και έρχονται, μετά τις σημερινές δηλώσεις της κυβερνητικής, εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη περί δημοψηφίσματος και Συνταγματικής Αναθεώρησης!

Τι προβλέπει άραγε το Σύνταγμα για αυτή την περίπτωση; Προβλέπεται συνταγματικά να γίνει δημοψήφισμα για το...Σύνταγμα;

Ο εκδότης των εφημερίδων «Real News» και «Αγορά» Νίκος Χατζηνικολάου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στην Μάρα Ζαχαρέα, απάντησε, διαβάζοντας ένα άρθρο που είχε γράψει το 2011 ο καθηγητής Νομικής και σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο σχολιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star, αφού υπενθύμισε ότι εκείνη την χρονιά ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε υπαινιχθεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την Συνταγματική Αναθεώρηση, υπενθύμισε όλα όσα έγραφε κύριος Παυλόπουλος πέντε χρόνια πριν.

«Αν ο κύριος Παπανδρέου υπονοεί ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα αναλάβει πρωτοβουλία αναθεώρησης του Συντάγματος ευθέως μέσω δημοψηφίσματος, πρέπει να αντιληφθεί πως τούτο συνιστά ευθεία παραβίαση του Συντάγματος, η οποία μάλιστα αγγίζει τα όρια της κατάλυσης του. Η αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να γίνει μόνο κατά τις διατάξεις του άρθρου 110 του Συντάγματος και κατ’ ακολουθία μόνο με τήρηση όλων των όρων και προϋποθέσεων που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου αυτού», είπε ο κ.Χατζηνικολάου.

Τι προβλέπει όμως το άρθρο 110;

Σύμφωνα με τον Νίκο Χατζηνικολάου, «πρέπει 50 βουλευτές να εισηγηθούν την αναθεώρηση του Συντάγματος με συγκεκριμένα άρθρα προς αναθεώρηση. Αυτό στη συνέχεια να εγκριθεί από τα 3/5 της Βουλής (δηλαδή με 180 βουλευτές), να υπάρξει δεύτερη ψηφοφορία, ένα μήνα μετά από την ίδια Βουλή, πάλι με τα 3/5 του σώματος, να μεσολαβήσουν εθνικές εκλογές και η νέα Βουλή που θα προκύψει μπορεί να εγκρίνει την αναθεώρηση των συγκεκριμένων άρθρων με 151 ψήφους. Γίνεται και το αντίστροφο, δηλαδή η πρώτη Βουλή να εγκρίνει τα άρθρα με 151 ψήφους και η δεύτερη Βουλή με 180 βουλευτές».

Επίσης, ο γνωστός δημοσιογράφος, επικαλούμενος το άρθρο Παυλόπουλου, τόνισε πως «η αναθεώρηση μέσω δημοψηφίσματος δεν μπορεί να γίνει διότι, δημοψήφισμα προβλέπεται γι�� δύο λόγους: είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα -και κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι κρίσιμο εθνικό θέμα-, είτε τίθεται σε δημοψήφισμα ένα ήδη ψηφισμένο από την Βουλή νομοσχέδιο. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι με νομοσχέδιο θα περάσει η αναθεώρηση του Συντάγματος από την Βουλή».

Τέλος, σχολιάζοντας την συζήτηση που γίνεται τελευταία για την απευθείας εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, ο Νίκος Χατζηνικολάου είπε πως «σε αυτό δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση από το Σύνταγμα, παρ' ότι το άρθρο 110 του Συντάγματος λέει, ότι οι διατάξεις του Συντάγματος που καθορίζουν την βάση και την μορφή του πολιτεύματος, δεν μπορούν να αναθεωρηθούν. Η απευθείας εκλογή του προέδρου από τον λαό συνιστά αλλοίωση του πολιτεύματος, διότι έτσι θα ξαναγυρίσουμε στην ... δυαρχία της εκτελεστικής εξουσίας που σημαίνει συνεχείς τριβές και κρίσεις».

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top